Hírek

2016.12.14. 18:15

Ragadozók a légtérben - Berci, Inka és pisztrángeltüntető kárókatona

Dunaújváros - A baglyok igazából csak a mesékben a madárvilág bölcsei, a varjak imádják a Túró Rudit, az eszes hollóval pedig jobb ha vigyázunk. Madártani különórán jártunk az Aprók Házában.

Szabó Szabolcs

Szerda délelőtt van, állunk az Aprók Háza tagóvoda terjedelmes udvarán, és a gyerkőcsereggel együtt ámulva, szájtátva szemlézzük, hogy egy igazi profi ragadozó szeli fejünk felett alig pár centire a légteret. Bercit, a harris hawk héját mestere és egyben gazdája Kisteleki Gergely solymász trenírozza éppen. A látványos bemutatót pedig ugrálva, sikítozva jutalmazza a nézőközönség.

Kisteleki Gergely solymász és az általa meggyógyított és felnevelt kárókatona. Gyakran együtt járnak halászni...

Az országot küldetésszerűen járó solymászt és madarászt, aki otthonát közel 30 különböző madárral osztja meg, a tagóvoda vezetőjének, Dobóvári Zoltánnénak a hívására érkezett az Aprók Házába, ahol az adventi időszakban mindig megrendezik a Madárkarácsony névre hallgató programot. A fő műsorszám természetesen Berci röptéje volt, ám élő egyenesben prezentálta halfogyasztási szokásait az alig nyolc hónapos kárókatona, aki szűk 15 másodperc alatt tüntetett el egy 40 dekás pisztrángot - mondhatni egy nyelintésre.

 

A madártani különórán fellépett Inka is, a vörösfarkú ölyv, négy hete foglalkozik vele Kisteleki Gergely és segítője Alexandra. A madarak titkos életéről is sokat hallhattunk. Megtudhattuk például, hogy a Csipész névre hallgató varjú roppant mód szemtelen. A Kistelekiék szomszédságából gyakran elemel ezt-azt, kedvenc édessége pedig a Túró Rudi, amelyért kész további szabályszegéseket is végrehajtani. Szó esett a baglyokról is, ezek a közhiedelemmel ellentétben korántsem olyan bölcsek, mint azt kedves meséinkből megtudhatjuk, ellenben az álcázás és a lesből támadás kitanult mesterei. A delfinével vetekedő intelligenciával rendelkeznek azonban a hollók. Remek megfigyelők, kiváló problémamegoldók és rugalmasan alkalmazkodnak a folyamatosan változó kihívásokhoz. A legendák szerint nem véletlenül volt a holló egyik nagy királyunk, Mátyás jelképállata. A számos érdekességgel telitűzdelt bemutató végén Kisteleki Gergely solymász, aki rendszeresen foglalkozik madármentéssel is arra biztatott, hogy tudjunk meg minél többet a madarak csodás világáról, amely számtalan titokkal szolgál. A gyerkőcöket látva, a Madárkarácsony ezúttal is élménydúsra sikeredett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!