Hírek

2013.03.22. 19:18

Rajcsányi árverezésre bocsátotta a zarándokként készített fotóit

Dunaújváros – A világ egyik legnépszerűbb zarándokútját járta és fotózta körbe tíz éve Rajcsányi Artúr. Az út végére azonban most ért.

Szabó Szabolcs

Fotó: Lázár Zsolt

– Ki ad azért a remek fotóért nulla forintot? - tette fel a szemtelennek tűnő kérdést dr. Szoboszlai János művészettörténész, egyben a Kortárs Művészeti Intézet művészeti vezetője, aki Rajcsányi Artúr fotóművész képét dobta piacra egy rendhagyó aukció keretében pénteken este a Kortársban.

Rajcsányi Artúr még március elején, két másik fotókiállítással egyetemben mutatta be „Az út végén” címmel az El Camino zarándokútról készített fotótermését, és arra a megállapításra jutott, hogy árveréssel zárja le tárlatát, a kedvezményezett pedig a nehéz anyagi helyzetben lévő Kortárs Művészeti Intézet lesz. 

Azt nem állítjuk, hogy tömött sorokban érkeztek a dúsgazdag üzletemberek az aukcióra, ám viszonylag sokan hallgatták, amint Rajcsányi egy vetítés keretében beszámolt Camino-kalandjáról, és az általa képviselt szubjektív dokumentarista fotózásról. Szakavatott segítője is akadt, hiszen a legendás zarándokutat már kétszer végigbandukoló író-filmrendező, Bernáth Zsolt terelgette a beszélgetést, miközben szépen fogytak a falon lógó fotók.

A szorgosan magasba lendülő kezeknek köszönhetően egy zarándokkép sem ment el nulla forintét, több mint hatvanezer forintot kalapált össze Szoboszlai János pénteken este.

A tíz éve készül fotók tehát útjuk végéhez értek, újgazdát találtak és némi jótékony forintot is jelentenek a Kortárs Művészeti Intézetnek. Remélhetően „Az út vége” címet esetünkben el is felejthetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!