Hírek

2014.05.09. 17:15

A randevútól az ágyig eljutni könnyű

Nehezebb felelősen cselekedni, amikor az érzelmek és a hormonok uralják az értelmet... Elhamarkodott döntés tönkreteheti egy fiatal, egy diáklány életét. Erre hívják fel a figyelmet a Lorántffyban.

Körmendi Erzsébet

Vándor Erika iskolai védőnő mutatja a szórólapokat, tájékoztatókat, amelyeket a diákoknak ad (Fotó: Ónodi Zoltán)

A Fejér Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv múlt év októberében hirdetett versenyt középiskolásoknak Felelős szexuális magatartás mottóval. A versenyzőknek interneten keresztül kellett több fordulóban megoldaniuk a feladatokat. Például plakátokat kellett készíteni a témáról. A netes fordulók utáni döntőben prezentáció volt a feladat. A Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola egyik csapata - Kiliti Máté, Buda Beáta, Nagy Boglárka, Simon Xavér - egy kisfilmmel rukkolt elő. Felkészítőjük, Bozsó Krisztina Zsanett elmondta, negyedik helyezést értek el, a filmjüket felhasználja a népegészségügy oktatóanyagként.

Az Egészségmegőrzési Központ nagyon sokat tesz a diákok felvilágosításáért, kortárs segítőket is képeznek, és a város összes iskolájában van védőnőjük, valamint mentálhigiénés munkatárs jár ki órát tartani. A megelőzés a cél: a védőnő a testre összpontosít, a mentálhigiénés szakember a személyiségfejlesztésre. Vándor Erika a Lorántffy szakközépiskolában védőnőként foglalkozik a diákokkal. A kilencedikesekkel és tizedikesekkel elsősorban a fogamzásgátlásról beszél, részletesen. Megmutatja azt is, hogyan kell használni az óvszert. Minden kérdésre válaszol, hangsúlyozza, mit kell tenni, ha baleset történik, és azt erősíti a fiatalokban: ha baj van, minél hamarabb jelezzék azt. A védőnő a tizenegyedikesekkel az abortuszról, a teendőkről beszél, a végzősökkel pedig az AIDS és a nemibetegségek a téma.

- A témakörök természetesen nem merevek, ha más jellegű kérdés merül fel, mint amivel elkezdtünk foglalkozni, akkor a diákok érdeklődéséhez alkalmazkodom. Ha úgy érzem, hogy személyes a dolog, megkérem a kérdezőt, hogy óra után beszéljünk, vagy keressen meg a védőnői irodámban. Egyébként megállítanak a folyosón is, ha összefutunk, kérdeznek, vagy megkeresnek, mert késik..., olyankor számolgatunk, elmondom a teendőket - mondja Vándor Erika.

A védőnő szerint a megelőzésre a legfontosabb, erre összpontosítanak: a körültekintő, felelős magatartást igyekeznek a diákokba sulykolni. Sajnos mindezek mellett is előfordul minden évben nem kívánt terhesség. Ahogyan a fiatalok mondják: a tabletta drága, az óvszer illúzióromboló és nem védekeznek sehogyan sem. Bozsó Krisztina Zsanett pedagógusként ezért is örül, hogy a diákok által készített figyelemfelhívó kisfilmeket oktatási célokra használja a népegészségügyi szolgálat: a fiataloknak hiába beszélnek a felnőttek, talán jobban megérintik őket a kortársak által elmondottak, bemutatottak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!