Hírek

2016.09.12. 15:55

Ravatalozót építenek - Lélekharang-torony is lesz a főépítmény tetején

Rácalmás - Impozáns, kápolnát formázó új ravatalozót építtet Rácalmás önkormányzata a régi, kegyeleti szempontból méltatlan helyett.

Körmendi Erzsébet

A rácalmási köztemetőben évtizedekkel ezelőtt épült régi ravatalozó alkalmatlan arra, hogy méltó módon búcsúzzanak elhunyt szeretteiktől, ismerőseiktől a kisváros lakói. Az önkormányzat vezetői szinte abban a pillanatban elkezdtek tárgyalni a katolikus egyház vezetőivel az új ravatalozó megépítéséről, amikor átvették a temető üzemeltetését. Az egyházi vezetőkkel egyeztették a terveket is, és tavasszal elkezdődött az építkezés.

Az új ravatalozó tetőszerkezetének íves, ragasztott részei már a helyükön vannak, a kupola belső lambériázásán dolgoznak most. Párhuzamosan készülnek a burkolatok és a vakolat is.

Rácalmás új ravatalozójának terveit Zsigmond László, a település főépítésze készítette. Tőle tudjuk, hogy a 30 méter hosszú épületnek a templomtól körülbelül 60 méterre találtak megfelelő helyet a temetőben, tengelyét a sírkert középső bejárata felé tájolták.

Az önkormányzat járdákat is építtet, hogy minden irányból megközelíthető legyen a kegyeleti hely Fotó: Ady Géza

Lélekharang-torony lesz a főépítmény tetején, amelynek főbejárata a ravatalozó helyiségbe vezet. Ehhez 120 négyzetméteres fedett előtér és további 200 négyzetméteres, szertartásokra is alkalmas, burkolt tér tartozik majd, amelyet négy hársfával szegélyeznek. A sportpálya felől lesz a hátsó, úgynevezett gazdasági bejárata az épületnek, amely a vizesblokkhoz, a tárolóhelyiséghez és a kegyeleti hűtőkhöz vezet. Az önkormányzat saját beruházásában valósul meg a ravatalozó, amely járdákkal minden irányból megközelíthető lesz. Buzora János, az építkezés művezetője elmondta: a tetőszerkezet fából készült íves, ragasztott részei már a helyükön vannak, a kupola lambériás belső burkolása, azután a cserepezés még a nagy feladat a víz- és villamossági szerelés, a burkolás és a vakolás mellett. Nagyon erős tempót diktálnak a munkának, mert még halottak napja előtt, október végén szeretnék átadni az önkormányzatnak a kész ravatalozó kulcsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!