Hírek

2016.04.29. 14:10

182 önkéntes, több mint 40 köbméter szemét

Száznyolcvankét önkéntes, több mint negyven köbméter szemét – röviden így lehet összefoglalni az AztaKeservit.com csoport múlt szombati sikeres szemétszüretének eredményét. – Rég láttam ilyen összefogást Dunaföldváron! Büszke vagyok a fiatalokra – mondja a csoport vezetője, a harmincas éveinek közepén járó Ferenczi Zsolt.

L. Mészáros Irma

Az alig több mint fél éve működő baráti társaság harmadik alkalommal megtartott szemétszedési programja a korábbinál is sikeresebb volt. Hiszen az első akcióhoz képest a résztvevők létszáma majdnem négyszeresére emelkedett. A dunaújvárosi Ökologist Környezetvédelmi Alapítvánnyal közreműködve, az önkormányzat, a mezőőrök, a pincésgazdák, vállalkozók és magánemberek támogatásával, a cserkészek, a crossmotorosok, a kajak-kenusok és sok fiatal, jó néhány család részvételével egész napos programot tartottak. Az önkéntesek nemcsak dunaföldváriak voltak, jöttek Soltról, Pécsről, Budakalászról is.

Negyven köbméter szemét begyűjtése után le kellett állítani a csapatokat- a tervezett terület hatvan százalékát járták be
Fotó: AztaKeservit

Mint Ferenczi Zsolt elmondta, az aktivisták tíz-húsz fős csapatokban egy-egy szakaszvezető irányításával járták be a területeket. Mivel a korábbi két szemétszedési akciójuk a Duna árterét érintette, a folyó mentén már jóval kevesebb szemetet találtak, bár az egykori Kendergyártól a Szakadásig most is gyűjtöttek. A Duna vízszintjének emelkedése miatt bizonyos helyekhez csak kenuval fértek hozzá. A mostani szemétszüreten kiterjesztették a tevékenységet a Solti szigetre, a Solt-Dunaföldvár közti kerékpárút környékére. A legnagyobb jelentőségű azonban a városközeli illegális szemétlerakatok egy részének megszüntetése volt. A Daruszentmiklós felé lévő területeken, Piripócs és a Felső - Matildi tó környékén begyűjtött szemét tette ki a termés nyolcvan százalékát. A negyven köbméter hulladék után le is kellett állítani a csapatokat, pedig a tervezett területnek csak kb. a hatvan százalékát járták be. A munkában lovasok is segítettek.

A lovascserkész szakág tagjai, Csóka Cecília és társai is bekapcsolódtak a munkába

A szemétszüret előtt Rostás Róbert tréner hangulatos bemelegítő tornája után finom reggeli várta a résztvevőket, s frissítőről is gondoskodtak a nap során. Mire visszaértek, birkagulyás, vaddisznó- illetve csülökpörkölt rotyogott a bográcsokban. - Dunaföldváron egészen különleges módon szerveznek szemétgyűjtést, a szervezők étellel és itallal várják a résztvevőket - csodálkozott el az eseményről élő adásban tudósító Bencze Péter, az m1 riportere.

Felsorolni is nehéz lenne, mit találtak a szemétszedők az ártereken, illetve a város határában

Finom földvári bort kínáltak, a gyerekeknek limonádét készítettek, hogy az üdítők műanyag palackjával se növeljék a szemetet. Majd egészen hajnalig hat zenekar szórakoztatta az önkénteseket és a szervezőket. A zenekarok azzal is támogatták a rendezvényt, hogy jelentős engedménnyel vállalták a fellépést, de közülük néhányan, például a kecskeméti AfroDZAQM tagjai a szemétszedésben is lelkesen részt vettek. Szerencsére a szemétszüret során semmiféle baleset nem történt, az esti műszaki, hangosítási hibából pedig tanultak. Mert lesz folytatás! - üzenik az AztaKeservit.com csoport tagjai. A harmincfőnyi közösség hamarosan egyesületté válik, nagy terveik vannak. Kétnapos PET-palack szedő és kincskereső nyári táborról, erdélyi Maros-menti, sőt Karib-tengeri akcióról is álmodoznak.

Száznyolcvankét önkéntes, több mint negyven köbméter szemét - röviden így lehet összefoglalni az AztaKeservit.com csoport múlt szombati sikeres szemétszüretének eredményét. - Rég láttam ilyen összefogást Dunaföldváron! Büszke vagyok a fiatalokra - mondja a csoport vezetője, a harmincas éveinek közepén járó Ferenczi Zsolt.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!