Hírek

2016.12.13. 20:25

Rejtély, honnan került egész szemétdombra való hulladék a Martinovics utcába

Dunaújváros - A környékbeliek szerint távol lakók hordják szemetüket a Martinovics utcai szelektív hulladékgyűjtőhöz.

Pekarek János

Méretes szeméthalom csúfítja az utcaképet a Batsányi utcában, közvetlenül az élelmiszerbolt melletti szelektív hulladékgyűjtő sziget mellett. Papírdobozok, rohadófélben lévő takarók, ruhák, egyebek vannak a térfogatában magával a szelektív szigettel vetekedő hulladékdombban.

Első reakcióként ugyanazt fogalmazták meg magukban a környékbeliek, mint ami a mi fejünkben is megfordult: legalább a papírdobozok bizonyára a két lépésnyire lévő boltból származnak. Azonban ez tévedés: beszéltünk a boltvezetővel, Kalinicsné Veisengruber Judittal, aki megmutatta a pincében lévő papírdoboz-gyűjtőhelyüket. Az üzletből ilyen hulladék nem kerül ki! Ráadásul ez a téves feltevés sem magyarázza meg a többi, szemmel láthatóan régóta felhalmozódott szemét ottlétét.

Két, közelben lakó hölgy a panaszosok közül a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél: Straub Frigyesné és Papp Gézáné Fotó: Ady Géza

Néhány helybeli úgy véli: kora reggelenként autókkal hozzák ezt a szemetet messzebb lakók. Viszont így is érthetetlen, hogy a nem szelektív hulladékgyűjtőbe való szemetet miért éppen ott rakják le?

Az tény, és ezt már sokszor megírtuk: a Dunanett Zrt., a városi szemétgyűjtéssel és -szállítással megbízott cég üzleti szabályzatában és az ügyfelekkel kötött szerződéseiben szerepel, hogy nem szállítanak el olyan hulladékot, amelyet nem a hulladékgyűjtőben, hanem mellette helyeznek el, vagy nem a Dunanett-től vásárolt, cégjelzéses zsákokban teszik ki a hulladékgyűjtők mellé.

Azonban a lakók felháborodása is érthető: pár lépésnyire van a Duna-part, úgy vélik, a hideg idő miatt a vadon élő rágcsálók egyre beljebb húzódnak majd a városba, a lakott helyek közelébe - és szerintük az ilyen hulladékhalmok ideális rejtekhelyet jelenthetnek számukra.

Kedden délután beszéltünk a körzet önkormányzati képviselőjével, Lőrinczi Konráddal, aki meglepve értesült a problémáról: tőlünk. A lakók ugyanis addig nem keresték meg problémájukkal, holott elérhetőségei ismertek és szívesen segít. A képviselő még kedden este értesítette a megfelelő hivatalt az esetről, és azonnali intézkedést kért, miután felkereste a helyszínt. Akkor a Martinovics utca 2-nél is felfedezett egy kisebb szemétlerakatot": annak ügyében is intézkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!