Hírek

2016.10.25. 19:55

Hamarosan elkezdik Rácalmás sportcsarnokának az építését

Rácalmás - Hamarosan elkezdődik Rácalmás legnagyobb közösségi épületének, a sportcsarnoknak az építése.

Körmendi Erzsébet

Schrick István, Rácalmás Város polgármestere, valamint a kivitelező konzorciumot képviselő Sztankov Attila, a Laterex Zrt. vezérigazgatója szentesítette kézjegyével tegnap délelőtt azt a szerződést, amely a rácalmásiak régóta óhajtott jelentős beruházásának, a sportcsarnok építésének a kezdetét jelenti.

- Nyílt közbeszerzési eljárás keretében választottuk ki a beruházás kivitelezőjét. Nagy verseny volt, tíz cég vitte el a pályázati anyagot, és végül négy jelentkező közül hirdettünk nyertest. Bízom benne, sikeres lesz a közös munka. Ilyen nagy közösségi épülettel nem rendelkezik Rácalmás, mint amilyen az új, többfunkciós, rendezvényközpont szerepet is betöltő sportcsarnok lesz. A beruházást az önkormányzat saját költségvetési forrásból valósítja meg nagyjából másfél év alatt - tájékoztatott Schrick István.

Dr. Györe Andrea jegyző, Schrick István polgármester és Sztankov Attila vezérigazgató a kivitelezési szerződés aláírásakor
Fotó: Ady Géza

Rácalmáson jelenleg nincs olyan közintézmény, fedett rendezvényhelyszín, amelyben 150-nél többen elférnek. A sportcsarnok viszont tökéletes közösségi épület lesz, hiszen csak a kézilabda-pályához tartozó lelátója 200 fős lesz, nagyrendezvény esetén pedig összesen 900 ember befogadására lesz alkalmas a létesítmény, ennek megfelelően alakítják ki a menekülési utakat is. Schrick Istvántól tudjuk, hogy a munkálatok hamarosan elkezdődnek, 2017. november 30-ig felépül a csarnok, az átadását pedig a belső építészeti teendők megoldása után 2018 tavaszára tervezik.

- A beruházás két év teljes költségvetését igénybe veszi majd - mondta a polgármester. Hozzátette: - Felmerülhet a rácalmásiakban, miért kérdeztük meg őket arról, hogy fürdőt vagy sportcsarnokot szeretnének, ha most nem a több szavazatot kapott létesítménnyel kezdünk, hanem a csarnokkal! Nos, a fürdő építésének tervezésé és engedélyeztetése hosszadalmas eljárás. Ezért döntöttünk úgy, hogy hozzákezdünk a sportlétesítményhez, párhozamosan intézzük a fürdő engedélyezési eljárását és előkészületét, és amint ezzel végzünk, hozzákezdünk annak a megvalósításához is.

A terveket, látványterveket Zsigmond László, Rácalmás főépítésze készítette, aki korábban elmondta, a sportcsarnok három funkciója közül az egyik az iskolai testnevelési órák megtartása lesz: egyszerre három osztály tornázhat ott, hat öltöző biztosítja a szükséges hátteret. A kézilabdapálya méretű és kifutókkal ellátott küzdőtér szintjét az alagsorba tervezték, viszont az előtérből lesz megközelíthető. A kétszáz férőhelyes lelátó galéria és az öltözők is az előtérből nyílnak, így a diákok már váltócipőben, átöltözve léphetnek be a pályára. Hátul kis tornaterem (10+20 méteres) is lesz, külön bejárattal, hogy edzések, vagy más kisebb program miatt ne kelljen az egész épületet kinyitni.

Schrick István sikeres, jó munkát kíván Sztankov Attilának. A háttérben dr. Györe Andrea jegyző   Fotó: Ady Géza

Ezen a hátsó ajtón keresztül lehet majd kimenni a csarnokból a külső pályákhoz. Az edzőteremhez a lelátó alatti részen külön öltözők tartoznak majd, plusz a sportcsarnoknak ezen a részén található a szertár és a külső szertár, a műhely, az elsősegély szoba. Az impozáns csarnok hátsó részéhez terveztek két szabadtéri pályát, közülük egyik, a görpálya már elkészült. A szabadtéri pályák alatt rézsűt alakítanak ki egészen a patak partjáig, növényekkel beültetett parkos részt hoznak ott létre, ahol akár kocogni is lehet majd. A rácalmási sportcsarnoknak a tornaórákon kívül még két fontos funkciót kell betöltenie. A sportkörök mérkőzéseinek, edzéseinek, valamint sportrendezvényeknek szolgál helyszínéül. A települési rendezvényeket - például iskolai tanévnyitót, bálokat - is rendezhetnek ott.

- Cégünk több oktatási és sportlétesítményt épített már az országban. Öröm számunkra, hogy Rácalmás esetében egy olyan településen dolgozhatunk, ahol érzékelhetően fontos a sportcsarnok létrehozása, szükségét érzik a lakók, a városvezetők - mondta a szerződés aláírásakor Sztankov Attila vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!