Hírek

2016.03.12. 14:03

Rendhagyó tanóra tízpercben

Közeleg március 15-e. Megint meghallgatjuk a lelkes, dicsőítő beszédeket, s egy mukk sem fog elhangzani az akkori brutális valóságról, a tragikus konfliktusokról, a romantikus lelkesültség mögötti egyéni és anyagi indítékokról, érdekekről. Én most rámutatok ezekre, de nem azért, hogy ünnepet rontsak, hanem azért, hogy hitelesítsem az akkori nagy időket és nagy embereket.

Kiss Kálmán

A magyar forradalom és szabadságharc az európai lázadás- és fölkeléssorozat része volt. Mi váltotta ki ezt? Az általános szabadságrajongás? Nem. Hanem az a helyzet, melyet Petőfi egy költői képpel így ábrázolt: A Föld egy nagy betegház. Ezen kellett változtatni, ha nem megy másként, hát erőszakkal. Ezt vállalták Petőfiék.

A legszemélyesebb ügyükről volt szó, hiszen ezeknek a tehetséges és büszke ifjaknak a mindennapi kenyérért, mely nagyon bizonytalan volt és kevés, nap mint nap alázkodniuk, görnyedniük kellett. Majd felrobbantak a szégyentől és a dühtől. Hogy milyen tragikus volt a helyzet, egy idézet Petőfitől 1847-ből: Nekem ma még csak van mit enni, / Holnap talán már éhezem. Ezért lettek a márciusi ifjak a pesti forradalom hősei. Győzelemre vitték, létrehoztak különféle bizottságokat, és úgy érezték, fontos személyek lettek, megkezdődött társadalmi felemelkedésük. Ámde a megalakuló Batthány-kormány a bizottságokat feloszlatta, s Petőfiék ott álltak funkció és jövedelem nélkül. Senkik, semmik lettek. (Később a népképviseleti országgyűlésbe sem kerültek be.) Csoda, hogy Petőfi az egyik újságba ezt írta: Kilenc akasztófát kellene állítani, s arra kilenc embert felhúzni!? Mindenki tudta, hogy kilenc emberből áll a kormány, s ott van a tagok közt Széchenyi, Kossuth, Deák is.

Döbbenetes ez a konfliktus. Még döbbenetesebb, hogy Petőfi az események egy bizonyos pontján megsemmisítő módon szembekerült saját legszentebb elveivel. Tudjuk, rajongva küzdött a világszabadságért, minden nép, minden ember elemi jogaiért. Ám amikor a magyarországi nemzetiségek Bécs oldalán rátámadtak a szabadságharcra, a költő Élet vagy halál című versében éhes hollóknak, vad csordának, tetveknek nevezi őket. Hol van a világszabadság eszménye? Felrobbantotta, megsemmisítette a nemzeti érdek, a hazaféltés, a hirtelen támadt iszonyú harag, gyűlölet. Ezt nem szoktuk idézni, de én megteszem:

Te rác, te horvát, német, tót, oláhság,

Mit marjátok mindnyájan a magyart?

Föl hát, magyar nép, e gaz csorda ellen,

Mely birtokodra s életedre tör!

Oroszlánokkal vívtunk hajdanában,

És most e tetvek egyenek-e meg?

Folytathatnám a példákat, de inkább nem. Ennyi is elég ahhoz, hogy lássuk, milyen rettenetes valóságból, milyen tragikus konfliktusokból ragyognak fel 1948-49 hősei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!