Hírek

2016.10.05. 19:10

Rendkívüli tanórában lehetett részük a dunaújvárosi diákoknak

Dunaújváros – Szintén a könyvtári napok sorozat részeként rendhagyó történelemórát tartott Baksa László a gyermekkönyvtárban.

Balla Tibor

Nem véletlenül választották előadónak Baksa Lászlót , a rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola történelemtanárát a könyvtárban, hogy tartson rendkívüli történelemórát a kicsiknek az aradi vértanúk kivégzése 167. évfordulójának előestéjén. Az elkötelezett pedagógus valóban rendkívüli órákat tart, sajátos stílusban. Ezúttal elhozta egy tanítványát, Kuthy Esztert, hogy egy, a vértanúkról szóló verset szavalva adja meg az alaphangulatot az emlékezés gyertyájának fénye mellett, az aradi Megbékélés parkjában látható Szabadság-szobor vetített képmása előtt állva.

A gyermekkönyvtárban összegyűlt diákok ma már tudják, kik, hogyan és miért haltak meg a hajnali órákban 1849. október 6-án, az aradi várbörtön udvarán. Ez bizton állítható, hiszen a különleges tanóra végén kitöltöttek egy tesztet, és kivétel nélkül mindenkinek hibátlanra sikerült.

Baksa László vetítéssel színesítette az aradi vértanúkról szóló előadását a gyermekkönyvtárban Fotó: Ady Géza

Nem csoda. Baksa László történelemtanár valóban izgalmasan és érthetően hozta közelebb hozzájuk a tragikus történelmi eseményt. Thorma János a honfoglalás 1000 éves évfordulójára készített Aradi vértanúk, október hatodika című festményén magyarázta el, miért volt a tábornokok számára már az akasztás ténye is megalázó, és hogy azért várt rájuk oly sok szenvedés és kínhalál, mert a sebtében összetákolt, szedett-vedett bitók annyira alacsonyak voltak, hogy esélyük sem volt a gyors halálra.

Baksa természetesen elmagyarázta a különböző korosztályú gyerekeknek az előzményeket is, amiknek következtében a tizenhárom, majd később még három katonát kivégeztette Ferenc József császár parancsára Julius Jacob von Haynau. Szót ejtett a szabadságharcról, abban a honvédtisztek szerepéről, egészen a világosi fegyverletételig. Elmondta, hogy nem mindenkit akasztottak fel, négyüket kegyelemből lőpor és golyó általi halálra ítéltek. Ahogy Batthyány Lajost is, aki egy tőrrel olyan nyaki sérüléseket tudott magának okozni, amelyek lehetetlenné tették a bitón az ítélet végrehajtását.

Elhangzott mind a tizenhárom név, a hozzájuk tartozó történet, az utolsó szó jogán elmondott mondatuk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!