Hírek

2015.10.09. 14:04

Rendőri ellenőrzések Dunaújvárosban: ittas vezetés, gyalogosgázolás, kerékpárosok szabálysértése

Dunaújváros - Három nap, öt ittas vezetés, gyalogosgázolás a zebrán, gyalogos és kerékpáros szabálysértések...

Pekarek János

Befejeződött a három napon át tartó rendőrségi közlekedésbiztonsági ellenőrzés-sorozat Dunaújvárosban és környékén. Október 6-7-8-án a helyi közlekedésrendészet a megszaporodott balesetek, elsősorban a gyalogátkelőhelyeknél az elsőbbségadás elmulasztása, illetve az ittas gépjárművezetések elszaporodása miatt szervezte az akciót, amely október 8-án, csütörtökön este nyolc órakor fejeződött be.

Elszomorító eredményekkel. E három nap alatt összesen negyvenkilenc esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. Ez nagyon sok!

Helyszínelés egy gyalogosgázolás után, a Vasmű úton

Mindenesetre bebizonyosodott, hogy a rendőrök jól mérték fel az elmúlt időszak szabálysértései alapján, hogy mire kell figyelniük. Erről talán elég annyit mondani, hogy a fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés ideje alatt, csütörtökön is történt egy gyalogosgázolás (a Vasmű út 17 előtti zebránál, súlyos sérüléssel: koponyalapi töréssel járt), és a péntek reggel is így kezdődött: a Hunyady út-Vasmű tér kereszteződésénél lévő zebrán (könnyű sérülés). A három nap alatt öt ittas vezetővel találkoztak a rendőrök a városban s a környező falvakban.

De nem csak a gépjárművezetőkre, hanem a gyalogosokra és a kerékpárosokra is figyeltek.

Íme, kedvenceink, a járdán kerékpározók! Itt már rendőri figyelmeztetés után, a Vasmű út legforgalmasabb szakaszán
Fotó: Ady Géza

Ami a statisztikát illeti: nem győzzük hangsúlyozni, hogy a háromnapos dunaújvárosi közlekedésbiztonsági ellenőrzés során öt, azaz öt ittas gépjárművezetőt füleltek le a helyi rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági osztályának emberei. Már megírtunk közülük néhányat, de most újra.Szerdán délután Nagykarácsonyban igazoltattak egy motorkerékpárost a rendőrök, amikor a leheletén alkoholszagot éreztek. A szonda igazolta a gyanút. Ugyanott egy autóst is meg akartak állítani – aki azonban "megpróbálta kivonni magát a rendőri ellenőrzés alól".

Azaz: megpróbált elmenekülni. Amikor végre sikerült megállítaniuk a rendőrök, kiderült, hogy miért is volt a nagy menekülés: mert ivott. Ugyancsak szerdán Előszálláson egy teherautóvezetőt kaptak ittas vezetésen. És szerda este a 6. számú főúton két személyautó karambolozott, ami a személyis érülést illeti: nagyobb baj nélkül – de az egyik sofőrnél a rutinszerű szondáztatás alkoholt mutatott ki.

Másnap Dunaújvárosban a Dózsa György úton állítottak meg a rendőrök egy autót, amelynek vezetője, mutatta a szonda, ugyancsak alkoholt fogyasztott a vezetés előtt. Mindemellett huszonkét (!) olyan autóst vettek észre, akik nem adták meg az elsőbbséget a gyalogátkelőhelyeken közlekedő gyalogosoknak. Minden ittas vezetőt további vizsgálatra előállítottak, és (egy kivételével) a helyszínen elvették vezetői engedélyüket, továbbá büntető eljárást indítottak ellenük. Egy viszonylag szerencsés vezető megúszta helyszíni bírsággal.

Németh Miklós őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésbiztonsági osztályának vezetője, akitől ezeket a statisztikai adatokat kaptuk, úgy értékelte a háromnapos akciót, hogy az sikeres volt. Éppen a korábbi statisztikák alapján kitűzött célterületeken, azaz az ittas vezetés, illetve a gyalogátkelőhelynél történő elsőbbség meg nem adása esetében bukkantak a legtöbb szabálysértőre. Akik ezután valószínűleg jobban figyelnek majd! De figyelmeztették az úttesten szabálytalanul átkelő gyalogosokat, illetve a járdán kerékpározókat is. Különösen ott, ahol kiépített kerékpárút is van. Bár a szabály egyértelmű: a Vasmű úton nincs biciklijárda – ám a kis Vasmű út van kijelölve a kerékpáros forgalomra. Járdán kerékpározni tilos! Ismételjük: járdán kerékpározni tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!