Hírek

2016.04.22. 19:40

A rendvédelmi programon nagyon sokan voltak a téren

Az I. Dunaújvárosi Rendvédelmi Nap és Technikai Bemutató sok ifjú embert lenyűgözött pénteken.

Pekarek János

A dunaújvárosi rendvédelmi napot ezúttal dr. Varga Péter rendőr dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány, Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai BV-intézet parancsnoka és a helyi önkormányzat nevében Izsák Máté képviselő, a közbiztonsági és társadalmi kapcsolatok bizottság elnöke nyitotta meg a mozi előtti téren. A közbiztonsági hónap történetében először megtartott rendvédelmi programon már reggel nagyon sokan voltak a téren, elsősorban gyerekek, óvodások és kisiskolások, mivel idén - első alkalommal - főként nekik akarták a szakemberek megmutatni, hogyan dolgoznak, amikor megvédenek embereket, megmentik az életüket, akár azzal, hogy féken tartják a garázdákat, eloltják a tüzet, megemelik a rommá tört autót, újraélesztik és kórházba viszik a sérülteket, avagy gondoskodnak arról, hogy a bíróság által megszabott mértékig letöltsék a megérdemelt büntetésüket.

Mindehhez természetesen komoly szakmai és technikai felkészültség szükségeltetik. Pénteken a technikát láttuk.

Vidám kerékpáros ügyességi próba: Németh Miklós rendőrőrnagy és kisfia, Németh Erik

Az mindenképpen kiváló dolog, hogy a város fiatalsága, korosztálytól függetlenül, tehát háromévestől tizennégyévesig ott lóg a rendvédelmi, életvédelmi, katasztrófavédelmi járműveken, ihletett figyelemmel hallgatja a felkent szakértőket: akik valóban felkentek, azaz, jártak már tüzek, balesetek, csendháborítások közelében, valamint meg is oldották ezeket a helyzeteket, szóval, már ez a tapasztalat is nagyon jó. Értünk van.

És még a szirénákat is lehetett nyomni...

Továbbá (és ez már inkább az apukák, anyukák élménye lehetett) az 1970-es, 1980-as évek Lada típusú rendőrautót is látni lehetett a város központi terén! Nyírádi Zoltán rendőr főtörzszászlós Székesfehérvárról például kiállított egy 1985-ből származó, úgynevezett kocka Ladát, amit teljesen civil autóként vett Kaposváron, a saját pénzén - és ugyancsak a saját pénzén alakított át valódi rendőrautóvá!

A fehérvári Palotavárosban körzeti megbízottként dolgozó rendőr nem is szeret arra gondolni, hogy neki mennyi pénzébe került ez a civil elgondolása. De most gondoljunk bele: közülünk ki lenne az, aki a maga hivatása egy komoly jellegét a maga pénzén kiállítaná, és mondjuk a város főterén bemutatná, mondjuk egy hatalmas csellót, írógépet, cséplőt, csak azért, hogy megmagyarázza a mai gyermekeknek, hogy mit is jelent az ő munkája?

A rendvédelmi napon kiállított gépek, a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltó őrs Tatra típusú, sugárhaboltó berendezéssel felszerelt gépegysége nem a korábbi évtizedek műszaki színvonalát akarta példázni, hanem emberközeli arcot kívánt prezentálni a nagyon nehéz, nagyon mindennapi, nagyon komoly munkát végző emberekről. Sikerült. Láttuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!