Hírek

2016.06.17. 13:01

Che Sudaka: rengeteg szeretetet hoztunk

A DUDUK fesztiválon fellépett az utcazenészekből világszerte ismertté vált barcelonai Che Sudaka együttes is. Hihetetlen energiájú énekesük, Kachafaz exkluzív interjút adott lapunknak a hangbeállás alatt.

Balla Tibor

- Készen állsz?

- De legyél velem türelmes, az angol tudásom messze nem tökéletes.

- Mikor voltatok utoljára Dél-Amerikában?

- Dél-Amerikában születtünk. Columbiából, Argentínából származunk, közel huszonöt évet éltünk Dél-Amerikában, csak utána települtünk Barcelonába. Igazából mindannyian bevándorlók vagyunk Európában. Ráadásul egészen négy évvel ezelőttig illegális bevándorlók voltunk. Az európai turnéinkat - jó néhányat - hivatalos papírok nélkül nyomtuk végig. Ebből következően, a körülményekmiatt nem volt lehetőségünk hazamenni Dél-Amerikába. Nem volt módunk, hogy meglátogassuk a családunkat. Most már más a helyzet, vannak papírjaink, mehetünk, amikor csak szeretnénk. Most meg az gátol, hogy iszonyatosan drága az utazás. Most ugyanolyan az életünk, mint a többi európainak.

A Che Sudaka énekese, Kachafaz végtelen közvetlenséggel, életkedvvel és vidámsággal beszélgetett velünk
Fotó:Zsedrovits Enikő

- Miért vállaltok fellépést Dunaújvárosban és hasonló kisvárosokban?

- Számunkra az, hogy a világ bármelyik városában szeretik a zenénket, hogy szeretik a Che Sudaka-t, mindig nagyon jó érzés volt, és lesz is. Nekünk teljesen mindegy, hogy kicsi vagy nagy városról van szó. Jól emlékszem milyen volt, amikor először jöttünk Dunaújvárosba. Megmaradt bennem, hogy az emberek beszéltek a város történelméről. Akkor elmesélték nekem, hogy mielőtt a város megkapta a mostani, Dunaújváros nevet, Sztálinvárosnak hívták. Erre azt mondtam, ez igen! Nem semmi! Fontos, hogy legyen információnk, hogy többet tudjunk a helyről, ahol fellépünk, mint hogy hol lépünk fel. Láttam az emberek arcán, hogy érdekli őket, a műsorunk, a zenénk, a kultúránk, ami a világ egy másik pontjáról származik. Rengeteg szeretetet és energiát kaptunk vissza tőlük. Számomra ez nem apróság, hanem a legnagyobb, a legfontosabb dolog a világon. Nekem ilyen emlékek vannak a fejemben, de nem csak Dunaújvárosról, hanem egész Magyarországról. De Dunaújvárosból számomra a legfontosabb emlék, ami megmaradt, az az energiája. Úgy emlékszem Dunaújvárosra, hogy játszottunk egy magyarországi kisvárosban, ahol az emberek mennek az utcán és esznek. Nem voltak túl sokan a koncertünkön, de pozitív energiája volt a bulinak. Másodszor azt hiszem, egy egy diszkóban léptünk fel, ami tele volt őrült arccal, az hatalmas buli volt.Amikor újra itt jártunk, akkor pedig egy kicsi bárban koncerteztünk. Fellépett velünk együtt egy magyar zenekar is, ha jó l emlékszem úgy hívták, Anselmo Crew. Azt hiszem az volt az utolsó dunaújvárosi fellépésünk. Most pedig egy nagyobbacska fesztiválon fogunk játszani, nagyszínpadon. A mi zenekarunk számára mindegyik helyszín nagyon fontos. Most eljöttünk hozzátok, rengeteg szeretetet hoztunk nektek, Dunaújvárosnak, a dunaújvárosiaknak. Szeretünk titeket.

- Ismeritek a magyar zenei életet? Van-e kedvenc magyar előadótok?

-- Sokszor játszottunk már együtt az Anselmo Crew-val. Tegnap a reggie stílus néhány képviselőjével játszottunk együtt, mint például a Copy Con. Ő egy nagyon jó fej srác. Tetszik a műsora, jók a dalszövegei, és amit nagyon fontosnak tartok, hogy a saját nyelvén énekel, magyarul. Ez nagyon fontos a közönségnek. Egyébként pedig nem túl sok magyar együttest ismerünk. Nem egyszerű a magyar együttesekkel ismerkedni, ha Barcelonában, vagy Dél-Amerikában lakik az ember. Remélem, hogy a közeli jövőben, lesznek olyan magyar együttesek, akik Dél-Amerikában tudnak fellépni.

- Meg tudott maradni a kezdeti lázadó attitűdötök?

- Nem valami ellen vagyunk, hanem mellett. Mi a jó dolgok ízét képviseljük. Valami ellen lenni, az káros dolog. Mi a béke, a szeretet, a boldogság mellett vagyunk és nem valami ellen.

- Épp, mint a hippik.

- Lehet, hogy ez a hippi filozófia része is, de mi nem hippik, nem punkok vagyunk, hanem emberek. Azt mondod, ez ilyen hippis dolog. Én nem vagyok a hippik ellen, de a mi gondolkodásmódunk általában az emberekről szól. Arról hogy embernek születtünk. Ez az igazság. Arra születtünk, hogy tanuljunk, megtanuljuk a jó dolgokat és nem foglalkozzunk a rosszal. A rossz dolgok engem nem érdekelnek. Ha gondod van, segíteni fogok. De nem úgy gondolok erre, hogy ez milyen rossz, hanem hogy héjj, ha jó dolgokat művelünk, akkor azzal meg fogjuk tudni változtatni a rosszat. Nem egyszerű manapság a zenekarok dolga világszerte. Bonyolult dolog például a hatalomnak játszani. Lehet, hogy nem szeretik azt a zenét, amit képviselsz, szabályokat állítanak fel számodra. Olyan dolgot kéne megcsinálnod, amit egyébként nem tennél. Azon gondolkodom, hogy miért? Mert számomra a világon a legfontosabb dolog a zene. A zene az szerelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!