Hírek

2015.01.25. 19:10

Repülőgép a plázában

Egy magyar fejlesztésű repülőgéppel Földi Zoltán pilóta és a dunaújvárosi fotóriporter, Hankusz Kálmán február 19-én elindul a Földközi-tengert megkerülő túrára, a páros a Gerle repülőgép 82 éves csúcsának állít emléket.

Gallai Péter

1933. február 19-én, a Gerle 13 nevű repülőgéppel Bánhidi Antal és Bisits Tibor indult el a nagy kalandra: a duó sikeresen körberepülte a Földközi-tengert. A Magnus Expedíció most ugyanarra a 12 ezer kilométeres útra vállalkozik, így tisztelegve az 82 éves rekord előtt. A Kecskeméten készült (a cégtulajdonos üzlettársa a dunaújvárosi vállalkozó, Tarány Gábor) géppel Földi Zoltán és Hankusz Kálmán február 19-én vág neki a nem mindennapi túrának, miközben fentről végig fényképezik majd az utat, több tízezer felvétellel megörökítve a legszebb látnivalókat és a nagy kalandot. A 30 napos út során összesen tizenöt országot érintenek majd.

A kecskeméti üzletközpontban állították ki a magyar fejlesztésű repülőt, amellyel Földi Zoltán (kis képen balra) pilóta, valamint Hankusz Kálmán fotóriporter február 19-én útnak indul

Mielőtt azonban nekivágnának a küldetésnek, a kíváncsi szemek a földön is megcsodálhatják a gépet a kecskeméti Malom bevásárlóközpontban február elsejéig, de január 31-én, szombaton 16 órakor személyesen is találkozhatnak az expedíció két résztvevőjével.

A kiállítás egyébként nem kis feladatot rótt a szervezőkre és a mérnökökre, hiszen a repülőt szét kellett szedni, majd a plázában újra összeszerelni. A fellegvándorok várják az érdeklődőket, akiknek minden bizonnyal különleges látványt nyújt a belváros kellős közepén lévő üzletközpontban egy repülőgép.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!