Hírek

2013.07.08. 22:00

Retrótúra a Börzsönyben Gerencsér Tamással

Dunaújváros-Börzsöny - Helybéli tanárok, szülők és volt diákok (már maguk is szülők) utaztak egy ritka, napelemes vonaton.

Pekarek János

Gerencsér Tamás, a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola elektronikatanára, amint azt már olvasóink régóta tudják, a Magyar Államvasutak valószínűleg leghűségesebb utasa.

A minap adtunk hírt arról, hogy Tamás több mint kétezer kilométert fog utazni Magyarországon a MÁV Start-kártyával, ami ötszáz kilométer felett, bizonyos feltételek teljesülése esetén több ezer forintnyi kedvezményt biztosít a megszállott utazóknak.

A tanár úr most, mintegy felkészülésképpen, a Börzsönyben járt egy retró túrán - merthogy korábbi, 1985-ben és 1987-ben végzett tanítványaival egyszer már bejárta ezt az útvonalat.

 

A tanítványok (négyen) gyermekeiket is elhozták erre a börzsönyi kirándulásra

Ezúttal az említett tanítványok (négyen) gyermekeiket is elhozták erre a börzsönyi kirándulásra. Sőt: akadt, aki az édesapját is magával hozta, így a többgenerációs élmény eleve biztosított volt.

De élményekben egyébként sem volt hiány. A börzsönyi túrázók (a vasútrajongó tanár jelenléte miatt talán nem meglepő módon) a világ talán egyetlen, de Magyarországon biztosan egyedüli napelemes kisvasútjával is tettek egy feledhetetlen kirándulást a lenyűgöző rengetegben.

Vili, a napelemes mozdony egyszerre harminc utast képes szállítani Börzsönyliget és Szokolya-Mányoki között, érintve például Kismarost is.

A napelemes vasutat 2013. május 8-án helyezték üzembe. Naponta délutánonként a normál vasúti díjszabásért szállítja utasait a kisvasúti motorkocsi.

A megállók között olyanok szerepelnek, mint Börzsönyliget, Hártókút, Királyrét, Királyrét-alsó, Kismaros, Morgó, Paphegy, Szokolya-felső, Szokolya-Mányoki.

A résztvevő szülők Gerencsér Tamás elmondása szerint az elmúlt húsz éven át vettek részt a túrák és kirándulások szervezésében.

A mostani retrótúra minden résztvevőnek óriási élmény volt - amint erről bárki meggyőződhet, aki Gerencsér Tamás facebook-os oldalán végignézi a több mint hétszáz, feltöltött fényképet.

A jelek szerint a közösségi oldal ezúttal egy valóban közösségi élményt örökített meg nekünk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!