Hírek

2009.01.08. 03:29

Rév nincs, csak révész

<strong>Dunaújváros</strong> - Heti váltásban most Szekszárdnál dolgoznak a dunaújvárosi révészek: ott szükség van rájuk... A Novara kirándulóhajó viszont változatlanul Dunaújvárosnál horgonyoz, és várja a Tass és Révbérpuszta felé igyekvő dunai turistákat.

Pekarek János

Kuba Zoltán, a dunaújvárosi révátkelőhely üzemeltetője lapunk érdeklődésére elmondta: mivel a Pentele híd átadása után drasztikusan visszaesett a forgalom az átkelőn, és sem a tassi holtágba járó horgászok, sem a hídon fizetendő útdíj miatt hátrányba került kisteherautós fuvarozók nem használták a kompot, a helyzet gyakorlatilag reménytelenné vált.

A kegyelemdöfést az utólagos elemzés szerint az adta meg a kompnak, hogy a Bács Volán és az Alba Volán az új, a híd átadásához alkalmazkodó menetrendjeiből törölte a Szalkszentmártonból, illetve a városból a kompkikötőkhöz közlekedő autóbuszokat. Ezzel még az a gyalogos forgalom is megszűnt, ami addig létezett. A személyautósok pedig fittyet hányva a gazdaságossági számításokra (a kompkikötő és a híd közötti távolság jó hét kilométer, tehát a Tass irányába igyekvők mintegy tizennégy kilométert megspórolhattak volna a komp használatával) gyakorlatilag minden esetben a Pentele hidat választották.

Kuba még a híd tervezésének időszakában is optimistán nyilatkozott az újságnak a komp jövőjéről, kifejtve, hogy a két létesítmény nem zárja ki eleve egymást.

Valószínűleg igaza lett volna - ha az akkor emelkedőfélben lévő benzinárak bármilyen módon befolyásolják a hazai autósokat. (Ennek elemzése helyett elegendő csak az utcán közlekedő kocsikba pillantani: még mindig csak egyetlen ember ül minden tíz kocsi közül kilencben.) Most pedig a világméretű gazdasági válság első következménye a benzinár csökkenése lett...

- A dunaújvárosi régióban a jelek szerint nincs szükség erre a szolgáltatásra - jegyezte meg Kuba Zoltán. Azonban hozzátette: a révészek tovább dolgoznak. - Tavaly szerződést kötöttünk a szekszárdi önkormányzattal a komp működtetéséről 2009. december végéig. A dunaújvárosi komp és a kishajó a révészekkel együtt most a szekszárdi Dunán dolgozik, a révészek heti váltásban követik egymást - mondta a vállalkozó.

A Dunaújvárosnál már csak alig kisebb Szekszárdnál tehát a Szent László híd létezése és működése ellenére is van igény egy komp működésére...

Kuba azt is elmondta, mindennek ellenére nem hagyta el teljesen Dunaújváros környékét. A révészek ügyeletben állnak a dunaújvársi kompkikötőben, és vállalnak külön, egyedi fuvarokat. Személyhajója, a negyvenszemélyes, új építésű Novara most is itt horgonyoz, és várhatóan márciustól újból megindul Révbérpuszta és Újváros között. Most tárgyal arról, hogy a hét végi, révbérpusztai járatok ezentúl hétköznapokon is közlekedjenek. Ezen kívül rendezvényekre, esküvők, sőt: temetések alkalmával, valamint kirándulásokra is ki lehet bérelni a hajót. Bár a tassi kikötő létesítése meghiúsult, a környék változatlanul kedvelt célpontja a turistáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!