Hírek

2015.08.28. 13:35

Riasztás a parlagfű miatt - Dunaújváros térségben is magas a gyomnövény pollenkoncentrációja

Szó szerint nem lélegezhetnek fel az allergiások, ugyanis a melegebb és száraz időjárás miatt a parlagfű pollenkoncentrációjának további emelkedésére lehet számítani.

Gallai Péter

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint az idei év 32. hetében beindult a parlagfű szezon, ami a 34., azaz a múlt hétre az ország jelentős részén kiteljesedett. A heti átlagértékek viszonylatában a parlagfű pollen légtéri koncentrációja az ország jelentős részén elérte a magas szintet, így I. fokú riasztást adott ki az ÁNTSZ.

Az Aerobiológiai Hálózat hivatalos adatainak felhasználása alapján a parlagfű pollen légtéri koncentrációja a napok átlagát tekintve meghaladja a 30, illetve helyenként - délnyugaton, illetve Székesfehérvár és Kecskemét térségében - az 50 koncentráció értéket. S a helyzet csak romlik, a meleg és száraz időjárás miatt már helyenként nagyon magas koncentrációban mutatható ki a levegőben a parlagfű.

Dunaújváros szélén, az ipari parknál is lehet találni parlagfüvet
Fotó: Zsedrovits Enikő

Megfelelő gyógykezelés hiányában az allergiásoknak magas pollenkoncentráció esetén már számolni kell a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére is: sokszor rohamszerű tüsszögések, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás (és emiatt alvászavarok), garat-, szem- és fülviszketés, könnyezés, kötőhártya gyulladás, szemfáradékonyság, fáradság- és levertség-érzet, nagyobb alvás igény.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A zöld színnel jelölt területeken a levegőben légköbméterenként 1-9 pollenszemet észlelnek, amely még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt jelöl (10-29 pollenszem), ez már enyhe tüneteket okozhat, és a figyelmeztető jelzés tartozik hozzá.

A 30 pollenszemet meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így e felett már az I-III. szintű riasztás érvényes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!