Hírek

2017.04.19. 14:55

Ilyen volt a szerdai havazás képekben - Szombaton ismét hidegfront!

DH-összeállítás - Szeszélyes április - tartja a mondás. Ezúttal havat hozott a bolondos hónap. Nem is keveset.

Szabó Szabolcs

Szerdán reggel alaposan meglepte az embereket az áprilisi időjárás. Az utakon sok balesethez kellett riasztani a katasztrófavédőket. A földeken pedig nagy veszélybe kerültek a már kibújt növények. Aggódnak a gazdák, kerttulajdonosok. Néhány reggeli helyzetrögzítő kép készítése után érdeklődtünk egy baracsi, földműveléssel foglalkozó vállalkozónál, mire számíthatunk?

- Az áprilisi lehűléssel, a talaj menti fagyokkal komoly károk lehetnek a mezőgazdaságban - kaptuk az információt Gulyás Tamás baracsi gazdálkodótól. Nem is a hóeséssel van a legnagyobb probléma, mert a csapadékra szükségünk lenne. A hőmérséklet nulla fok körüli, vagy az alatti, ami komoly károkat okoz, okozhat. A kapásnövények közül, amelyek már soroltak kifelé, mint a napraforgó, ott lesznek károk. A földben lévőknél attól függ, a mag csíráját mennyire fogja meg a fagy? A kiskertekben a fagyzugos, árnyékos részek nagysága határozza majd meg a károsodás mértékét. Most mindent az éjszakai lehűlés befolyásol. Velem együtt sok más gazdálkodó figyel az időjárás-előrejelzésre. Nekem még zsákban van minden. Nincs meg a kellő talajhőmérséklet. Nagyon kemény tél és mély fagy után idő kell a föld vetéshez szükséges felmelegedéséhez. Hat-nyolc fokos talajhőnél már el lehet kezdeni a vetést. Egy hét után szinte kirobban a növény a földből. Akik viszont három hete végeztek a mag földbe juttatásával, és kikelt a növény, azok bajban lehetnek, ha fagy lesz - mondta lapunknak Gulyás Tamás baracsi gazdálkodó. Valójában mennyi kárt okoz a szeszélyes április, azt majd csak a betakarításkor láthatjuk. Reménykedni viszont már kezdhetünk!

Behavazott tulipánokra és autókra ébredtünk tegnap reggel. A szokatlan áprilisi télidő sokaknak adott
pluszmunkát. A gazdaságok, kiskertek gondozóinak nem éppen jó hír, hogy szombaton újabb hidegfront érkezik

A telet idéző időjárás élettani hatásairól dr. Pintér Ferencet, a MetoKlinika ügyvezető igazgatóját kérdeztük:

- Bár nem beszélhetünk példa nélküli esetről, azért érdemes rögzíteni, hogy az áprilisi havazás mindenképpen szokatlan, rendkívülinek számít. Egy negatív hőanomáliának lehetünk tanúi, és bizony komoly megterhelést jelent az emberi szervezet számára. Sokszor nem említik, ám fontos megjegyezni, hogy a szeles időjárás is megviseli az emberi szervezetet. Sajnos, egy hosszab, hideg periódusra kell berendezkednünk, mivel szombaton egy újabb hidegfront éri el hazánkat. Sokan fáradékonyabbak, érzékenyebbek, ingerlékenyebbek ezekben a napokban, mindez nem véletlen, hiszen pár óra alatt 20-25 fok hőmérséklet-ingadozás történt, ez pedig sokakra negatív hatással van. Az előrejelzések szerint érdemes lesz újra elővenni a téli kabátot és sapkát, mert csak lassan emelkedik majd újra az ilyenkor elvárható tartományba a hőmérséklet - fogalmazott lapunknak dr. Pintér Ferenc meteogyógyász.

A város és a térség útjain is havas, hónedves utakon, útszakaszokon közlekedhettek a járművezetők.

- Egy esetben kellett küldenünk munkagépet az M8-as jelzésű pályahídhoz, mivel a híd vasszerkezete gyorsan átjegesedett. Ám ezt a problémát is sikerült orvosolni. Az illetékességi területünkön egyéb fennakadásról nem tudok beszámolni - mondta el megkeresésünkre Soltész Gyula, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dunaújvárosi üzemmérnökségének vezetője. Szerdán reggel Dunaújvárosban is téli útviszonyokkal szembesülhettek az autósok, sokaknál előkerült a fagyoldó és a jégkaparó.

Iván László, a DVG Zrt. ágazatvezetője szerint azonban a gyors olvadás miatt nem volt szükség arra, hogy ismét munkagépek takarítsák a város útjait. Az április végéhez mérten szokatlan hideg azonban még napokon át uralni fogja időjárásunkat. Érdemes melegen öltözni!






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!