Hírek

2013.01.09. 17:26

Diplomával a színpadon

Középiskolás, de a Magyar Versmondók Szervezetétől diplomája van arról, hogy színpadra termett. Az ország öt legjobb vers- és prózamondó diákjai között van és minden vágya, hogy életre elkötelezhesse magát a színpaddal. A kezdeti lépéseket már le is tudta a Bartók deszkáin a tavalyi évadban.

Szabó Szabolcs

Hol máshol, a színházi büfében beszélgettünk a közelmúltban Radnóti-diplomával elismert középiskolás diákkal, Dedecsik Ferenccel. A kérdezz-felelek után sietett is próbára a stúdióterembe

Dedecsik Ferenc színész - olvassuk a mérvadó színházi szaklapokban és honlapokon. E meghatározással, besorolással csak az érintett fiatalembernek van gondja, mint mondja, minden vágya, hogy egyszer mindezt büszkén kijelenthesse magáról, ám az odági vezető utat rengeteg tanulás és munka alapkövezi. A Széchenyi gimnázium harmadéves diákja a tavalyi évadban csatlakozott a Bartók társulatához, és egyre vaskosabb szerepkékkel bizonyítja, helye van a színpadon.Bérelt helye van Dedecsik Ferencnek gyakorlatilag minden városi, megyei, területi, országos, és határokon átnyúló vers- és prózamondó versenyen, és ha már ott van, nem az indulók táborát gyarapítja. A fiatalember rendre dobogón végez és továbbjut, és ha már nem lehet továbbjutni, akkor oklevéllel, pecsétes elismeréssel, vagy épp diplomával tér haza.

Tavaly november végén a XXXIII. Radnóti Miklós Nemzetközi Felnőtt Amatőr Vers- és Prózamondó Versenyen nyújtott kiváló teljesítményéért Radnóti-diplomával gazdagította privát éremtábláját. A Magyar Versmondók Szervezete, valamint a  Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság által gründolt versengésen az ország legjobb szavalói indulnak, a diplomával jutalmazottak pedig elmondhatják magukról: hivatalosan is Magyarország öt legjobb fiatal versmondói között vannak.  A már sikeres férfiakkal kapcsolatban szokás felemlegetni: keresd a nőt (!) A tehetséges diákoknál pedig érdemes a pedagógusoknál kutakodni, ha az siker alapjait firtatjuk. Esetünkben sincs másként: Ferenc pályáját és egyre erősödö versbarátságát osztályfőnöke és irodalomtanára, Hutvágnerné Róth Éva terelgeti, mint a fentiek is bizonyítják, eredményesen. A vers- és prózamondás napi gyakorlatából fakadóan Dedecsik Ferenc egyszer csak a színházban találta magát, és ott is ragadt. A 20112012-es évad Molnár Ferenc Pál utcai fiúkjával nyitott, és a Bartók elhatározta, helyi diákokból toboroz társulatot az ifjúsági darabhoz. Volt honnan meríteni, hiszen a városban és környékén is több drámás középiskolás csapat működik, a ház pedig maga is szervez minden színházi évad végén egy diákszínjátszó fesztivált, ahol a legtehetségesebbek bemutatkozhatnak.

Dedecsiket debütálás után marasztalták. Az első találkozás annyira jól sikerült a Kiss Attila rendezte Molnár-darabban, hogy azóta több nagyszínpadi szerep is megtalálta hősünket. Láthattuk a Fiatalság, bolondság és a Don Juan menyasszonyai zenés játékokban. A színházaik szerint több mint tehetség, ő maga pedig - mint említi - Kiss Attilától lesne el a színészszakmából lehetőleg mindent. Meglepő, de a fiatalembernek nincs kedvenc verse, pontosabban leget választani nem bír. Ám, ha favorizált szerzőjéről kérdezzük, habozás nélkül rávágja: Parti Nagy Lajos a befutó. Ritka szabadidejében mindent fal, ami kortárs: verset, prózát, de legfőképp színházat. Jövőre megcélozza a Színművészeti Főiskolát. Színházi előéletével  nem lesz probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!