Hírek

2017.06.15. 18:30

Robottal kísérleteznek a hegesztőbázison

DUNAÚJVÁROS Átadási ceremóniára hívták meg a sajtó képviselőit tegnap délelőttre a Dunaújvárosi Egyetem hegesztő bázisára.

Balla Tibor

A meghívóban a következő talányos megfogalmazás volt olvasható: „Kis hőbevitelű robotosított hegesztés alkalmazása bevonatos lemezeken" elnevezésű projekt keretében hegesztő robotot adnak át a Dunaújvárosi Egyetem M2 épületének 13-as termében.

Dr. Palotás Béla, Makk Piroska és dr. András István az ünnepélyes átadáson Fotó: Zsedrovits Enikő

Az átadón összegyűlt népes érdeklődő sereg láttatta, fontos nap volt ez az egyetem életében. Az átadáson részt vett dr. Palotás Béla, a projekt szakmai vezetője, Makk Piroska, a főpályázó Crown International Kft., Szabó András, a konzorciumi partner Ferropan Építőipari Kft. képviseletében, valamint dr. András István, az egyetem rektora, és dr. Rajcsányi-Molnár Mónika rektorhelyettes.

Az átadón működés közben is bemutatták, mire képes az újonnan telepített hegesztőrobot Fotók: Zsedrovits Enikő

Az a speciális helyzet állt elő, hogy a projektben a Dunaújvárosi Egyetem "csak" alvállalkozóként működik közre, a pályázatot a Crown International Kft. és a Ferropan Kft. nyerte. Ennek eredményeként egy meglehetősen korszerű CLOOS gyártmányú, nyolctengelyes hegesztőrobotot telepítettek a Dunaújvárosi Egyetem hegesztőbázisára. A robot zárt cellában dolgozik, és online lézerszenzorral van felszerelve. A hozzá kapcsolódó különleges áramforrás miatt alkalmas váltakozó polaritású, huzalelektródás védőgázos ívhegesztésre is. Ezzel különösen kicsiny fajlagos hőbevitel valósítható meg, amely vélhetően alkalmas bevonatos (horganyzott, alumíniummal bevont) lemezek ívhegesztésére, méghozzá úgy, hogy a hegesztéssel ellentétes oldalon a bevonat nem sérül meg. A kutatási projekt célja ezt elérni, ugyanis abban az esetben, ha a varrattal ellentétes oldalon nem sérül meg, akkor a technológia kiválóan alkalmazható az autógyártásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!