Hírek

2012.11.23. 16:46

Ruszinok és magyarok

Dunaújváros - Százszázalékos magyar és százszázalékos ruszin: azaz kétszáz százalékos ember! - mondja csak félig tréfásan a helyi ruszin nemzetiségi önkormányzat elnöke, dr. Mudra László.

Pekarek János

A görögkatolikus ruszinok és magyarok együttéléséről szól... (Fotó: Lázár Zsolt)

Múlt vasárnap rendezték az első magyarországi görögkatolikus egyházmegye: a hajdúdorogi megalakulásának századik évfordulója alkalmából a dunaújvárosi görögkatolikus kápolnában a Fejér megyei ruszin kulturális és liturgikus találkozót. A szertartást ószláv és magyar nyelven tartották. A centenárium alkalmából rendezett találkozón fellépett a Szent Efrémről elnevezett férfikar, Bubnó Tamás karnagy vezetésével.

E viszonylag kevéssé ismert és ritkán emlegetett egyházról, s a hívek között többségben lévő  ruszinokról kérdeztük a dunaújvárosi görögkatolikus gyülekezet tiszteletbeli világi elnökét, és a Dunaújvárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, dr. Mudra Lászlót. A nyolcvanadik életévében járó, kohómérnök végzettségű, munkás éveinek nagy részét a vasműben különböző beosztásokban töltő Mudra úr  gyerekkorában sokat ministrált nyírségi szülőfalujában, Penészleken. Ott, ahol sok ruszin (latin elnevezéssel: rutén), következésképpen sok görögkatolikus vallású ember él. Később kántor lett.

A találkozón szerepelt a  Szent Efrém énekkar karnagya, Bubnó Tamás (Fotó: Lázár Zsolt)

Nem minden görögkatolikus ruszin, de minden ruszin görögkatolikus!  - szögezi le  dr. Mudra László az alapigazságot. Magyarországon mintegy háromszázezer görögkatolikus hitű ember  él. Fejérben nagyjából ezren, Dunaújvárosban és közvetlen környékén négyszázan vallják magukat görögkatolikusnak.

A magyar honfoglalás idejétől kezdve élnek együtt a Kárpát-medencében ruszinok és magyarok. A közös ezeregyszáz év után sok közös kifejezés is található a két nyelvben. Például: mindkét nyelvben ugyanazt jelenti az áldomás, a barázda, a cimbora,  a gúnya, a keserves, a kocsonya, a pálinka, a topánka. Mudra László egyszerre vallja magát magyarnak és ruszinnak: mint mondja, e két dolog nem üti, hanem kiegészíti egymást. A dunaújvárosi nemzetiségi önkormányzat megválasztásakor 81-en vallották magukat ruszinnak. Tanulságos az a bölcsesség, amit a görögkatolikusok sűrűn emlegetnek. A delphoi gyógyfürdő és kultuszhely bejáratának felirata ez: "Ismerd meg önmagad  és tarts mértéket!"

A két görögkatolikus egyházmegye

Jelenleg két egyházmegyei szervezetben élnek a magyarországi görögkatolikus hívek: a most százéves hajdúdorogiban és a miskolci apostoli exarchátusban. E keleti rítusú egyházban folyamatosan használták a magyar  népnyelvet, a hivatalos ószláv, majd később az ógörög (koiné) mellett. A köszöntés a görögkatolikus egyházban így szól: "Dicsőség Jézus Krisztusnak! Dicsőség mindörökké!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!