Hírek

2013.10.16. 19:10

Régi diákok tisztelgése a Sándor Frigyes Zeneiskola 60. évfordulóján

Dunaújváros – A város zeneiskolájából induló művészek és zenepedagógusok is köszöntötték a jubiláló intézményt.

Szabó Szabolcs

Szívélyes fogadtatásban volt részük azoknak, akik szerda délutáni kikapcsolódás gyanánt a Bartók színházat választották, ahol egy rendhagyó hangversennyel jelentkezett a fennállásának hatvanadik évfordulóját nívós programsorozattal köszöntő Sándor Frigyes Zeneiskola.

Hétfőn a növendékek bizonyították, jelenleg is számos tehetség pallérozódik a zeneiskolában. Szerdán pedig már az egykori diákokon volt a sor, akik remek hangulatú koncerttel örvendeztették meg a közönséget. Köszöntőjében az iskola igazgatója, Moravecz Attila, munkatársát, Balázs Esztert idézte, aki a hatvanadik házassági évfordulók esetében szokás gyémántlakodalmakkal vont párhuzamot.

Esetünkben a frigy az akkor épülő város és a zeneiskola között köttetett szinte napra pontosan hatvan éve: 1953. október 18-án.
A zeneiskola első pedagógusai a kezdeti időszakban a Bartók Béla Kultúrházban és a már meglévő általános iskolában tartották óráikat. Tartalmas tanórák százain lehettek túl azok a jeles művészek, zenepedagógusok, akik szerdán egykori diákként ismét a városi zeneiskola kötelékeiben léptek színpadra.

Sajnos nincs módunk arra, hogy a jeles fellépők eddigi pályáját akár csak címszavakban is bemutassuk, de abban biztosak lehetünk, az utóbbi hatvan évben országos és nemzetközi téren is komoly hírnevet szerzett magának a jubiláló intézmény. Az ország összes meghatározó zeneművészeti műhelyébe letették a névjegyüket az egykori diákok. Van, aki már hosszú évek óta világhírnévnek örvend, van aki ismert és elismert zenekarban, együttesben játszik, mások más városban lettek iskolateremtők, pedagógusok, kiváló művészek.

Nem túlzás „best of” hangversenyként említeni a mai produkciót, pedig mint egy-egy elkapott beszélgetésből hallhattuk: „csak egy-két közös próbára volt idő a fellépés(ek) előtt.” A komolyzenei produkciók mellett a gála második szakaszában már a könnyebb zenei műfajok is szerepet kaptak, bemutatva ezzel az ünneplő intézmény sokszínűségét.

Ők zenéltek a gálán: Balogh Bottyán, Baráth Bálint, Csuhaj-Barna Tibor, Gárgyán Zoltán, Gyalus Erika, Horváth Diána, Kaczander Orsolya, Kelemen Angelika, Kiss Melinda, Mezei László, Lázár Zsigmond, Lukácsházi István, Mezei László, Polónyi Ágnes, Rajna Martin, Szabó Attila, Szekeres István, Teleki Gergő.

A pedagógusok folytatják

A Sándor Frigyes Zeneiskola pedagógusainak koncertjével zárul pénteken az ünnepi programsorozat. A hangverseny pénteken 17 órakor kezdődik a Bartók nagytermében. A zeneiskola pedagógusain mellett a koncerten közreműködik majd a Dunaújvárosi Zenei Egyesület Kamarazenekara, vezényel Gulyás György. A koncerten nem ér véget a jubileumi ünnepségsorozat, hiszen a tanév során még számos alkalommal emlékeznek majd a jeles évfordulóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!