Hírek

2013.10.16. 05:00

Sárosak a mezőink...

Az őszi árpa vetésével már végeztek, most a búzavetéssel kínlódnak a mezőgazdászok a határban.

Viola Beata

Sokat kínlódtunk a hétvégén az eső miatt! - mondta el Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a gazdák egyik jellegzetes panaszát. A részvénytársaság emberei ugyanis a vetéssel foglalatoskodtak az elmúlt hetekben, és a szombat-vasárnap éjszakai eső igencsak ragacsossá tette a földeket környékünkön.

A nehézségek dacára az őszi árpa vetésével végeztek: a növény magjai 154 hektáron a talajba kerültek.

Még tart viszont a búza vetése, amit 327 hektáron akarnak a földbe tenni: ennek eddig negyven százalékával végeztek.

Részben azért, mert (amint a bevezetőben említettük) az eső tönkretette az ősz elején gondosan elvégzett talajelőkészítést, és a zápor után kezdhették elölről az egészet, vagyis dupla munkát végeztek. Még a csoroszlya (a talajegyengető) is beleragadt a földbe...

 

A Pentele Zrt. gépei tegnap a Venyimi út melletti táblába vetették a búzát. Eső nélkül jobb lenne (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

Ennek ellenére a hétvégén is dolgozó munkások és gépek nagyrészt végeztek a második talajelőkészítéssel, folytatják a vetést a legközelebbi esőig. A meteorológusok szerint tehát szerdáig, mert akkorra országos esőket ígérnek. Márpedig az eső sokmindenre jó, általában sokat használ a talajnak, speciel a vetéskor azonban nagyon rosszul jön.

- Ha most egy hónapig nem esne, akkor nagyon örülnék! - jegyezte meg Márkli.

Ha minden jól megy, akkor folytatják a kukorica betakarítását ezen a héten, miután végeztek a napraforgó tisztításával. Így fogadhatják a környékbeli gazdáktól a szárításra leszerződött termést, jegyezte meg Márkli János.

A mostani tapasztalatok alapján a talajelőkészítést pedig csak közvetlenül a vetés előtt végzik el, nehogy megint dupla munkát csináljanak maguknak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!