Hírek

2015.08.30. 16:44

Savanyú szőlő, édes szemmel - A rendőrök béremelése teljesült, de vannak még problémák

Dunaújváros - Július elsejétől lépett életbe a rendvédelmi szervek új hivatásos szolgálati törvénye, s ekkortól kaptak fizetésemelést is. Ezek pozitív és negatív hatásairól is beszélt lapunknak Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet Dél-dunántúli és Fejér megyei elnöke.

Gallai Péter

- Kezdjük a legfrissebbel, amelyről szintén véleményt alkottak, azaz a magyar-szerb határra felállítandó határvadász századok létrehozásáról.

- Az országos rendőrfőkapitány múlt héten jelentette be, hogy a Készenléti Rendőrségen (KR) belül létrehozták a határvadász egységeket. A rendőr szakközépiskolából kikerülő állomány egészét is ide nevezik ki, ami a megyéket érinti, hiszen ezért nem kapnak új embereket és a hiányt sem tudják pótolni. Pedig Fejér megye az elmúlt években már eleve kevés új embert kapott. Nagyobb veszély, hogy a megyei fiatalok a jobb anyagi feltételeket kínáló KR-et nem is fogják otthagyni. A többi ezer embert a megyéktől fogják biztosítani, várjuk annak beteljesülését, hogy ez nem veszélyezteti majd a kapitányságok, megyék operatív helyzetét. Egyébként a határszakaszra már hónapok történnek vezénylések, csak nem ekkora létszámban, Dunaújvárosból is több esetben napokra, egy-egy hétre küldtek kollégákat oda, akiknek az ezért járó plusz pénz jól jön. Úgy látjuk ezen túlórák kifizetése mögött van is pénz, ezzel most nincs gond.

Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet Dél-dunántúli elnöke, hozzá tartozik Fejér is Fotó: Ady Géza

- Július elsejétől életbe lépett az új hivatásos szolgálati törvény (HSZT), s ekkortól nőttek különböző mértékben a fizetések is, az életpályamodell részeként.

- A HSZT-ben a beosztásokhoz rendelték a fizetéseket, jelenleg nincsenek visszajelzések, hogy ezzel rosszabbul jártak volna a kollégák, Fejér megyében sem.

Ami pedig az illetményemelést illeti: ezen a téren is elmondhatom, hogy egyedi esetek ugyan voltak, de tömeges problémákat nem jeleztek a szakszervezetnek. Tehát ez pozitív eredménnyel zárult, amely során a különböző pótlékokat beépítették az alapfizetésbe. A legtöbbet az alapfeladatokat ellátó állomány kapta, harminc százalékot, huszonötöt a nem alapfeladatot ellátók és tizenötöt a vezetők. Ez egyértelműen pozitív lépés. Az viszont felháborító és botrányos, hogy a közalkalmazottak csak öt százalékot kaptak, ami megszégyenítően alacsony ahhoz képest, hogy az ő fizetésüket régebb óta nem rendezték, mint a hivatásosokét. S annak sem örülünk, hogy menet közben az életpályamodell befejezését szépen kitolták 2019-ig. Egyébként a törvényben továbbra is benne van az az antidemokratikus passzus, miszerint osztályvezetői szinttől felfelé bárki indoklás nélkül leváltható.

Az illegális migráció visszaszorítása érdekében határvadász századok alakulnak, amelyeket rendőr szakközépiskolások is erősítenek Fotó: MTI

- A rendfokozatok között a laikus egy új megnevezéssel is találkozhat, például címzetes rendőr őrnagy...

- Na, ez egy tragikomikus mizéria. Volt egy elgondolás a civilesítésről, hiszen minek legyen hivatásos az informatikus, a humán és gazdasági téren dolgozó. Igen ám, de közalkalmazottként csökkenne a fizetése, így megmaradtak a rendfokozatok, mert így a munkaerőpiacról magasabb fizetéssel tudtak embereket toborozni. De az is problémát okozott, hogy sokszor a beosztottnak magasabb volt a rangja, mint a felettesének. Így meghatározták a beosztásokhoz adható legnagyobb rendfokozatot. Igen ám, de megint jött a probléma, hogy mi legyen azzal, aki alezredesként dolgozik egy maximum főhadnagyi titulussal járó pozícióban. Végül valaki kitalálata a megoldást, akinél ez a probléma fennáll, annak a régi rangja mellé tegyék oda a címzetes jelzőt, például főhadnagy, címzetes őrnagy. Viszont született egy humánus döntés a rendőrségen belül, amellyel kihúzták a dolog méregfogát, magyarul azt a címet használja valaki, amelyiket akarja. Persze az emberek a magasabbat választják, viszont a laikus közvélemény számára a címzetes jelző egyfajta magasabb rangot, vagy elismerést sugallhat hiszen a közigazgatásban például a címzetes főjegyző titulus a hosszú időn át végzett, kiemelkedő szakmai munka elismerése.

Nem nyilváníthatnak rendőrként véleményt az interneten a hivatásos állomány tagjai utasított az országos rendőrfőkapitányság. A döntés azt jelenti, hogy bár magánszemélyként tehetnek megnyilvánulásokat, de nem hozhatják ezzel összefüggésben nyilvánosságra azt, hogy rendőrök sem az állományba tartozás tényét, sem a beosztást, sem a rendfokozatot, sem a rendőrségre utaló képet, videót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!