Hírek

2014.01.22. 16:25

Két év alatt 1135 embernek adtak lehetőséget

Dunaújváros - Huszonkétezer forint jövedelempótló támogatás, vagy negyvenkilencezer forint bér közmunkában?

Pekarek János

- Vannak hibák, mint mindenütt, de lássuk a dolog szép és hasznos oldalát is! - ezért látott vendégül minket Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. (DHHFN Kft.) ügyvezetője.

A minap ugyanis megírtuk, hogy a képzésben résztvevő közmunkások a kompetenciafejlesztő előadásokon elemi szintűnek is nehezen nevezhető tankönyvekből próbálják felfrissíteni ismereteiket és sokaknak még ez is nehezen megy. Ugyanakkor érettségizetteknek, diplomásoknak is ugyanebből a könyvből kell tanulniuk.

Gyimesi Attiláné is munkanélküliből lett ügyintéző a DHHFN Kft-nél. Százak sorsát intézik (Fotó: Ónodi Zoltán)

A DHHFN Kft., a roma önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő cég volt az, amely évekkel ezelőtt tömegfoglalkoztatási programot dolgozott ki és azt is bebizonyította az önkormányzatnak, hogy a korábbiaknál húszmillió forinttal olcsóbban lehet elvégezni ezt a munkát.

Így került hozzájuk a közmunkások menedzselése (is: a DVG Zrt. szintén folytat hasonló programot).

A cég kétszázezer forint készpénzzel, háromszázezer apporttal és hatszázötvenezer tagi kölcsönnel alakult, 2013-ban a városi önkormányzattól hárommillió forintos egyszeri támogatást kapott. 2013. végéig 1135 fő alkalmazását tette lehetővé különböző foglalkoztatási formákban, mondta Hosszú János. Megbízásokat a városi önkormányzattól, a DVG Zrt-től, a kórháztól, a Kegyelet Bt-től és az Irodaház Társaságtól kaptak. Többnyire vagyonvédelmi, takarítási, zöldterület-gondozási feladatokat de a kórházzal például leszerződtek konfliktuskezelésre is. Ez azt jelenti, hogy napi huszonnégy órában ügyeletben áll két-három emberük, s amikor a kórházban fekvő roma emberhez hagyományosan sok (húsz-harminc) látogató érkezik egyszerre, és rosszul értelmezve a kórházi szokásokat, olykor még az orvosokat, ápolókat is megfenyegetik, akkor ezek a konfliktuskezelők bírják rá őket a távozásra, erőszak nélkül.

A képzés is többirányú. Rendeznek elméleti és gyakorlati tanfolyamot hulladékgyűjtők és -szállító, betanított parkgondozó, valamint közösségi munka szegregált környezetben címszavakon és szakirányokban is, ezekben 39 ember vesz részt. További 36 ember vesz részt az Dunamenti Regionális Népfőiskola Újtelepi Tranzitprogramjában.

Az általunk is említett alapkompetencia képzésben 112 ember vesz részt. Ők sem mind az Alapozó/megújító fejlesztés (Újra olvasok, írok, számolok!) című modulfüzetet forgatják, hanem (ahogyan mi is írtuk) vannak közöttük érettségizettek, diplomások, akiknek angol nyelvtanfolyamot szerveztek.

A két év alatt több mint ezer közfoglalkoztatott között sokan vannak, akik rendszeresen visszajárnak, jelentkeznek munkáért. Olyanok is akadnak, akik közmunkásból a nonprofit kft. alkalmazottai lettek, s most egykori sorstársaiknak próbálnak segíteni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!