Hírek

2014.03.06. 20:45

Segítség a fogvatartottaknak a társadalomba való visszailleszkedéshez

Dunaújváros – Egyik fontos eleme az volt annak a projektnek, amelyre a pálhalmai bv-intézet 48,4 millió forintot nyert, hogy szabadulásuk után miként tudnak visszailleszkedni a munka világába a fogvatartottak.

Gallai Péter

A helyi börtön bevonta a programba a Somogy és a Tolna megyei intézetet is, így Pálhalma végül 41,6 millió forintból tudta megvalósítani a maga vállalásait, amelybe 135 főt vontak be. A projekt zárásaként tartottak tegnap kötetlen szakmai fórumot, amelyet Balázs Péter ezredes, intézetparancsnok nyitott meg. Ebben idézett az 1885-ös bv-kódexből, s mint mondta, ugyanazon eszmeiség alapján végzik ma is munkájukat, mint elődeik korában. Őt követően Péter Ildikó alezredes és Deák Róbert őrnagy a kaposvári, valamint a szekszárdi börtönben végzett munkáról számolt be. Ezeken a helyeken 15-15, fogvatartottat – aki megfelelt a feltételeknek – vontak be a stressz- és konfliktuskezelést, pszichiátriai tanácsadást tartalmazó programba. Majd a nap legérdekesebb része következett, amikor a Mancsos Segítőtársaink Terápiás Állatok és Oktatási Alapítvány bűbájos, nemzetközi vizsgával is rendelkező kutyáinak segítségével, négy fogvatartott részvételével bemutatót is tartottak. Az alapítvány részéről Gaál Györgyi mesélte el a foglalkozások részleteit, amelyeken nők és férfiak is résztvettek.

Mint mondta: szívmelengető volt számára, hogy buksicsoportnak nevezték el a terápiát, és a fiúk minden alkalommal keksszel érkezve várták újdonsült, négylábú barátaikat, akikkel memóriajátékot – ami a szabadulás előtt a kreativitás fejlődését segíti elő –, engedelmességi, csapat és egyéni feladatokat végeztek el, de fociztak, s bizony pár kivételtől eltekintve, mindig a kutyák nyertek. A bemutató a fogvatartottak elmesélték élményeiket.– Közösségé kovácsoltak minket a foglalkozások, nagy élmény volt, hogy kiszakadhattunk a szürke hétköznapokból és egy kicsit elfelejthettük azt is, miért vagyunk itt. S abban is segített, hogy megváltoztathassuk a jövőnket – mondta egyikőjük.

László arról beszélt, színt hozott mindennapjaikba a lehetőség: – Odahaza is vannak állataim, ezért is örültem a négylábúak társaságának. Változatos feladataink voltak, vidámsággal fűszerezve.Róbert kiemelte azt, ami a foglalkozások egyik célja volt, hogy a találkozások alkalmával elfelejtették az agressziót és összebarátkoztak a többiekkel. – A kutyusok mellett találkozhattunk civilekkel is, sajnálom, hogy nem folytatódhat nálunk ez a program – tette hozzá.

Az elítéltek közül Tibor azt hangsúlyozta a lehetőség megköszönése mellett, hogy voltak olyan pillanatok, amikor egyáltalán nem érezte magát börtönben, ami a mindennapok elviselésében nagyon sokat segíthet.A bemutató után egészen délutánig folytatódtak a szakmai előadások és a tapasztalatcserék a meghívott szakemberek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!