Hírek

2014.12.21. 10:55

Segítség a roma önkormányzatnak

Dunaújváros - A jövő évi költségvetés tervezésének időszakában jelzik a szervezetek, intézmények többlet támogatási igényüket. Így tett a roma önkormányzat is.

Körmendi Erzsébet

A Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat jövőre is folytatja a közfoglalkoztatást, a tömegfoglalkoztatást, valamint vállalja továbbra is az akkreditált és OKJ-s képzések lebonyolítását. A feladatok problémamentes megoldása érdekében arra kérte az elnök, Hosszú János a közgyűlést, hogy 12 millió forint többlettámogatással toldja meg a 2015-ös költségvetési keretüket.

A nemzetiségi önkormányzat 237 ember megélhetéséről, képzéséről gondoskodik jelenleg. Folyamatosan felmerülő probléma volt már idén is, hogy 100, illetve 80 százalékos finanszírozás esetén is utólag kapják meg a pénzeket, a béreket, járulékokat viszont hónapról hónapra előre kell fizetni. Továbbá könnyen előfordul, hogy beteg lesz a foglalkoztatott de a táppénz kifizetéseket a pályázat nem támogatja. Az OEP megtéríti a táppénz kétharmadát, ám az egyharmada a nemzetiségi önkormányzatot terheli.

A jelentős létszám után a bér- és járulékfizetések banki költségei is jelentősek: a bankok tapasztalhatjuk mi is az ügyfélre hárítják a kifizetések költségeit, és az ilyen könyvelési díjak havonta elérik a 100-120 ezer forintot. A megnövekedett dolgozói létszám miatt magasak az egyéb költségek is, mint például a tisztítószerek, irodaszerek, másolópapír, telefonszámla...

Az igényelt és a közgyűlés által megszavazott támogatási összeg 60 százalékát (7,2 millió forintot) az egyéb költségekre, az esetleg felmerülő táppénzekre költheti a roma szervezet, és vissza sem kell fizetnie a városnak. A fennmaradó 40 százalékot (4,8 millió forintot) viszont visszafizeti, mert abból a béreket és járulékait előlegezi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!