Hírek

2013.09.17. 15:50

Segítsék a Dunaferrt! Pártok, vélemények

Dunaújváros - A kormány a közelmúltban jelentette be, hogy a tárgyalások idejére felfüggesztik az ISD Dunaferr Zrt. dolgozóinak elbocsátását.

Szabó Szabolcs

Ha nem ismernénk az előzményeket, akkor csak üdvözölni tudnánk ezt a lépést - fogalmaz az MSZP.

Közel egy éve már, hogy megkongattuk a vészharangot az ISD Dunaferr Zrt-nél tervezett létszámleépítésekkel kapcsolatban. Sajnos az azóta eltelt időszak nem a problémák megoldásáról, hanem azok eszkalálódásáról szólt.

Egy évvel ezelőtt még 800 fő elbocsátását tervezték az ISD Dunaferr Zrt-nél. Azóta a Fidesz semmit nem tett, így nem csoda, hogy mára ez a szám 1500 főre duzzadhatott, sok-sok család megélhetését veszélyeztetve.

A legnagyobb szemfényvesztés azonban a visszaállamosítás kérdése. Ne legyen kétsége senkinek, nincs semmilyen komoly vásárlási szándék, a bejelentés csak politikai PR és az időhúzásról, politikai kármentésről szól.

Az államosítás csak kampányfogás, mivel mit keresne az állam ebben a veszteséges iparágban?

Miközben mindvégig a levegőben lógott a Dunaferrben a leépítés, a városban egyetlen új munkahelyet sem sikerült teremteni. Hol vannak a felelős tervek, megvalósítható elképzelések? Hol van a jövőkép?

Úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben is lehet és van is mit tenni:

- Az államosítás felesleges tervével szemben stratégiai megállapodást lenne célszerű kötnie a kormánynak a Dunaferr-rel és hozzáférést biztosítania a fejlesztési forrásokhoz a cég számára.

- Kérjük, segítsék azt, hogy a Dunaferr folyamodhasson munkahelymegtartó támogatásért a leállított kohó dolgozói és az elbocsátásra váró nem fizikai alkalmazottak esetében is.

- Korábban a Dunaferr nagy számban alkalmazta a korengedményes nyugdíjazást saját költségére. Ennek a törvényi lehetősége megszűnt. Kérjük, hogy állítsák vissza annak a lehetőségét, hogy a cégek újra alkalmazhassák ezt az emberséges létszámleépítési módszert.

Ezeknek csak akkor van értelmük, ha egyúttal a kormányzat és a helyi vezetés is mindent megtesz annak érdekében, hogy esély legyen a felszabaduló munkaerő összetételéhez illeszkedő új munkahelyeket létrehozni a térségben. Vonják be az ISD Dunaferr vezetését a térségfejlesztési munkákba, egyeztessenek velük, jussanak megállapodásra. Mi pedig vállaljuk, hogy részt veszünk ebben a munkában és azt keressük, hogy mi az, ami ezekben a nehéz időkben összeköt bennünket, itt élőket és nem azt, ami elválaszt.

Dunaferr: büszkeség és óriási kockázat

Szabó Zsolt önkormányzati képviselő olvasói levélben fejtette ki, miként látja az ISD Dunaferr Zrt. helyzetét.

"Lelkeket romboló az a bizonytalanság, ami a Dunaferr körül kialakult. Hányszor láttunk már Magyarországon olyan történetet, amelyben a gyárat privatizálták, mondván, hogy az állam a legrosszabb gazda, hogy azután felelőtlen, majd még felelőtlenebb magánkezekbe kerüljön, míg a sorsa végül a végső megsemmisülés és elbocsátások lett. Emellett olyan történetet is írtak már emberek feje fölött – nem is egyet –, hogy egy vállalat állami kézből felelőtlen magánkézbe, majd megint felelőtlen állami kézbe került, és a végállomás megint csak az elsüllyedés lett, mint például a Malévnál.

Az igazi kérdés tehát nem az, hogy a Dunaferr állami vagy magánkézbe kerül, hanem hogy sikerül-e stabilizálni a vállalat gazdálkodását, illetve fönntartani a jelenlegi létszámot hosszabb távon. Természetesen mindenki kíváncsi arra, végül lesz-e államosítás? Mindenesetre különös, hogy az Orbán-kormány minisztere egy délelőtti napon még arról beszél, hogy az államosítás szóba sem került, ugyanaznap délután pedig már vételi szándékról értekezik. A tárgyalásoknak egyelőre annyit értek el, hogy ideiglenesen felfüggesztették a leépítéseket. Mondanom sem kell, ez nem csökkentette a dolgozókban a feszültséget. Nagyon remélem, hogy a kormány komolyan gondolja a Dunaferr, illetve a szóban forgó munkahelyek megmentését, s nem pusztán olcsó kommunikációs célok miatt tárgyalgat a megegyezés esélye nélkül.

Aggodalomra ad okot, hogy a kormány csak most aktivizálta magát, amikor legalább egy éve köztudott, hogy nagyon komoly és azonnali orvoslásra váró problémák vannak a Dunaferrnél. A közvetlen állami támogatás nem lehetséges: az unió miatt sok tekintetben kötött a kormány mozgástere, de láthattuk, más esetekben mindez nem zavarta a kormányt. De ami ennél több, azért sem tett a kormány semmit, hogy a térségben – más ágazatokban – új munkahelyek szülessenek.

A Dunaferr Dunaújváros büszkesége, de egyben óriási kockázat is. Függünk tőle, néha talán túlságosan is. Szükségünk lenne több, a Dunaferrtől független vállalatra, munkahelyekre, ehhez pedig szükség lenne a kormány tudatos területfejlesztési politikájára. Pont ez az, amelyre a kormányzat gazdaságpolitikának csúfolt távlattalansága miatt semmi esélye a dunaújvárosiaknak. Annyi biztos, hogy a Dunaferr dolgozói egyelőre remények és kétségek között hányódnak. A bizonytalanságból napokon belül félelem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!