Hírek

2015.07.07. 17:28

Ünnepelt a Szent Pantaleon Kórház a Semmelweis napon

Dunaújváros – A 150 éve elhunyt Semmelweis Ignácra emlékeztek kedden a Szent Pantaleon Kórház ünnepségén.

Szabó Szabolcs

– Idén lesz százötven éve, hogy elhunyt Semmelweis Ignác, az anyák megmentője, a műtéti bemosakodás, az aszepszis atyja, a fertőzések elleni küzdelem Don Quijotéja. Bár életében rendkívüli meg nem értés kísérte munkásságát, ez nem akadályozta meg abban, hogy felfedezéseit átültesse a gyakorlatba, és ezzel fiatal életek ezreit mentse meg. Szomorú tény azonban, hogy módszerei elterjedése csak jóval méltatlan halála utánra tehető. Ismert jelenség ez, senki sem próféta a saját hazájában, a tekintélyelv és a megszokás tehetetlensége a legjobb szándékú és eredményű újítást is képes visszafogni átmenetileg. A jó azonban előbb-utóbb diadalmaskodik, akkor is és ma is, dacára a világ cinizmusának, érték-átrendeződésének és erkölcsi válságának – fogalmazott a Szent Pantaleon kórház keddi Semmelweis ünnepségén az intézmény főigazgatója Dr. Mészáros Lajos, aki köszöntőjében értékelte a több mint 120 ezer embert ellátó intézmény elmúlt egy évét, valamint külön kitért a kórház jövőbeni tervei és az ott dolgozók helyzetére is. Az ünnepségen adták át a Szent Pantaleon Emlékérmeket, az új kinevezéseket, valamint a dolgozói elismeréseket is.

Ünnepi beszédében Dr. Mészáros Lajos így fogalmazott:

- 2010 óta minden év hozott valami meghatározó külső környezeti változást, amihez kórházunknak alkalmazkodnia kellett, és ezek bár előrevivőek, mégis megterhelőek voltak. Csak felsorolásszerűen: a Zöld Rendelő bezárása, szervezeti formaváltás, állami kezelésbe vétel, műtőblokk beruházás. Az idei év pedig a pénzügyi konszolidáció és a megyei egészségügyi rendszer racionalizálásának jegyében telt. Az országos szinten 60 milliárdos konszolidációból kórházunk jelentős összegben, 462 millió forintban részesült. Ugyanakkor elvárásként jelentkezett a kormányzat részéről, hogy megyei szinten a kórházvezetők tegyenek meg mindent a saját intézményeikben és az együttműködés terén is, hogy elérjék a nullszaldós működést. Ismert tény, hogy a diagnosztikai- és gyógyítási technológiák fejlődése egyre kevesebb és egyre rövidebb fekvőbeteg ellátási eseményt tesznek szükségessé. Ugyanakkor ezek a technológiák rendkívül költséges tárgyi és humánerőforrás igénnyel rendelkeznek. Jogos és támogatandó tehát az a kormányzati elvárás, hogy megyei szinten tárjuk fel az esetleges felesleges párhuzamosságokat, hogy oda tudjuk koncentrálni az erőforrásokat, ahol a legcélszerűbb az ellátást nyújtani.

A Semmelweis ünnepségen adták át a kórház kitüntetéseit és a szakmai kinevezéseket. Főorvosi kinevezést vehetett át az ünnepségen Dr. Hallai Georgina, Dr. Harsányi Emese, Dr. Szűcs János.

Adjunktusi kinevezést vehetett át Dr. Kővágó Levente, Dr. Tóth Mária, Dr. Vincze Róbert.

A kórház legrangosabb kitüntetését, a Szent Pantaleon Emlékérmet Dr. Bartos Gábor, Dr. Treit Zoltán, Molnár Rozália és Stipkovits Gabriella vehette át az intézmény vezetésétől.

A Semmelweis nap alkalmából a Szent Pantaleon Kórház Kiváló Dolgozója elismerésben részesült Dr. Gergely Szilvia, Szabó Janka, Szabadosné Farkas Zsuzsanna és Kraczmajer Katalin.

Orvos-igazgatói dicséret vehetett át Dr. Mészáros Péter, ápolási igazgatói dicséretben részesült Majoros Mária és gazdasági igazgatói dicsérettel ismerték el Zimmler Krisztina munkáját.

A sikeres szakvizsgát tett orvosokat is köszöntötték: Dr. Drávai Éva, Dr. Elek Attila, Dr. Harsányi Emese, Dr. Kővágó Levente Dr. Szulik Éva, Dr. Vincze Róbert.

Az ünnepség keretében üdvözölték azokat a kórházi dolgozókat akik a közelmúltban tettek sikeres szakvizsgát:

Dr. Parapatics Zsanett, Erdély Ida, Juvanzic Anna, Kiefer Angelina, Nyári Nóra, Osztos Róbertné, Makai Gáborné, Kardné Urfi Valéria, Kehiné Parapatics Renáta, Reiprich Csilla, Steirer Hedvig, Neubrand Tünde Ilona.

Az ünnepség zárásaként a Szent Pantaleon Emlékéremmel kitüntetett Dr. Bartos Gábor főorvos Semmelweis Ignác és Szent Pantaleon pályafutását összehasonlító előadását hallgathatták meg a résztvevők. Az előadó kitért arra is, hogy az UNESCO döntésének értelmében nemzetközi szinten is megemlékeznek Semmelweis munkásságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!