Hírek

2016.05.03. 16:40

Mossatok kezet! - Guinness-rekorddal veszik fel a harcot csütörtökön a különféle fertőzések ellen

Dunaújváros - Semmelweis Ignác már 1847-ben bebizonyította, hogy kézmosással fertőzéseket előzhetünk meg, mégis az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a kézhigiénia oktatására igyekszik felhívni a figyelmet országszerte ma is.

Balla Tibor

Olyannyira, hogy a kézmosásoktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntését tervezik május 5-én délelőtt. Fejér megyében 10 iskolában, 1000 diák és 200 felnőtt számára kezdődik meg az oktatás egyszerre, Dunaújvárosban a Dózsa iskolában várják a megmérettetést, de a közeli települések közül Nagyvenyimen, Mezőfalván is szigorúan felügyelt keretek között mutatják be a helyes kézmosás titkait, és Dunaföldvár iskolája is csatlakozott a figyelemfelhívó rekordkísérlethez.

Egyetlen kézmosással számos fertőzés elkerülhető lenne (Fotó: Zsedrovits Enikő)

A több helyszínen egyszerre tartott kézhigiénés oktatás Guinness rekordját Glasgow-ban állították fel. Ott 3039-en vettek részt a rekordkísérletben, amit jó eséllyel felülmúlhatnak a magyar iskolások, hiszen országszerte már több mint tízezer tanulót regisztráltak az eseményre.

Semmelweis Ignác öröksége aktuális napjainkban is, annak ellenére, hogy tudjuk, a szappanos kézmosás segít a légúti fertőzések megelőzésében, az iskolai hiányzások fő okaként ezek jelölhetők meg, a nátha, az influenza, valamint a hasmenéses megbetegedések közösségekben gyorsan terjednek, rövid idő alatt nagy számú megbetegedést okozhatnak.

Pedig megelőzésként csak kezet kéne mosni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!