Hírek

2017.07.03. 18:50

Egészségügyi dolgozókat tüntettek ki a Szent Pantaleon Kórházban

Semmelweis-napi ünnepséget tartottak tegnap kora délután a Szent Pantaleon Kórház zsúfolásig megtelt aulájában.

Balla Tibor

A 199 éve született Semmelweis Ignácra emlékeztek a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén. Ilyenkor hagyományosan kitüntetéseket, előléptetéseket adnak át, valamint egyik legnagyobb elismerésüket, a Szent Pantaleon-emlékérmet. Az ünnepségen részt vett dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, dr. Galambos Dénes, Fejér megye 4. számú választókerülete országgyűlési képviselője, dr. Sürü Renáta, Dunaújváros jegyzője, dr. Müller Cecília és Dózsáné dr. Sasvári Ildikó megyei, illetve járási tiszti főorvosok, dr. Kovács Péter, a Járási Kormányhivatal vezetője, környékbeli polgármesterek, köztük Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere, aki elkötelezett segítője a kórháznak, önkormányzati képviselők, tisztségviselők, a társintézmények vezetői, valamint a történelmi egyházak helyi képviselői.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató ünnepi beszédében a 199 éve született Semmelweis Ignácra, annak korszakalkotó felfedezésére és szélmalomharcára emlékezett. Kijelentette: "Semmelweis felfedezésének ma sokkal nagyobb aktualitása van, mint az utóbbi évtizedekben bármikor." Újra előtérbe kell helyeznünk az aszepszis ismert szabályait, közülük is első helyen a szabályos kézmosást - tette hozzá a főigazgató.

A Szent Pantaleon kórház főigazgatója értékelte a kórház eltelt egy évét is. A dunaújvárosi kórház rég nem látott fejlődésen ment keresztül - jelentette ki. Ma egy korszerű, központi telephelyre koncentrált, észszerű logisztikával működő, új technológiai tömbbel rendelkező, megújult diagnosztikai és terápiás műszerparkkal, új ágyakkal és ápolási eszközökkel rendelkező, ésszerűen és fenntartható módon gazdálkodó kórházat látunk - mondta, kiegészítve még azzal is, hogy tavaly óta két megtisztelő cím birtokosa is lett az intézmény, egyrészt a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza, másrészt a Kiváló Városi Kórház címet is viselhetik.

A főigazgató szót ejtett jelentős felújításokról, fejlesztésekről is. A már megvalósult fejlesztések forrásait összeadva, több mint 6 milliárd 170 millió forintot kaptak az elmúlt években, és a folyamatban lévő pályázataik is közel 600 milliós forrást céloznak meg. Megemlítette a humánerőforrás helyzetét és az elmúlt évek bérfejlesztéseit is. A kórház első embere beszélt a kibővült területi ellátási kötelezettségükről is, ami Dunaföldvárral és Bács-Kiskun megye nyugati szélével, mintegy 27 ezer fővel nőtt, ám a források ezt nem követték.

Dr. Mészáros Lajos főigazgató a jövőre nézve kijelentette: "További célunk, hogy minél inkább ügyfélbarát kórházzá váljunk."

Ezután a főigazgatói dicséretek, a főorvosi előléptetések, az adjunktusi kinevezések következtek. Főigazgatói dicséretben dr. Sallai Péter ortopédorvos, sebész, orvosigazgatói dicséretben dr. László Erzsébet, a csecsemő- és gyermekosztály főorvosa, ápolási igazgatói dicséretben Jánoska József Istvánné, a pszichiátria ápolója, gazdasági igazgatói dicséretben Tokainé Németh Zsuzsanna kisegítő részesült. A főigazgató a 109-es számú Szent Pantaleon-emlékérmet adta át dr. Baráth Miklósnak, a sebészet szakorvosának, a 110-est Szunyogh Zoltánné, az SBO ápolója, amíg a 111-est Kovács Ibolya gondnok kapta.

Semmelweis Ignác Fülöp (Buda, 1818. július 1. - Bécs, 1865. augusztus 13.) magyar orvos. Jó megfigyelőképessége és tapasztalatai, valamint a statisztikai adatok helyes értelmezése alapján Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányát. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, eme tapasztalatai alapján osztályán előírta, jóllehet a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. A klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Azt is megfigyelte, hogy a klórmész a gyermekágyi lázat meg tudja előzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!