Hírek

2015.09.23. 15:18

Senki nem unatkozik a földeken

Dunaújváros – Vakarják a fejüket a gazdák: mintha minden összejött és összeesküdött volna. Egyszerre sok munka van!

Pekarek János

A megszokottnál egy teljes hónappal kezdődik majd a város környéki földeken a kukorica betakarítása – tudtuk meg a szakemberektől. Ugyanis a nyári aszály miatt sokkal gyorsabban ért meg (égett el?) a kukorica. A legutóbbi mérések szerint gyakorlatilag szárítás nélkül lehet majd aratni. Erre várhatóan a jövő héten kerül majd sor. Akkor, ha befejezték a napraforgó (szintén a szokottnál korábbi) levágását, és lesz kapacitásuk a földmunkák, valamint a már elvetett repce gyomirtószeres permetezése közben. A puszta felsorolásból is látszik, hogy a mezőgazdászok panaszkodhatnak unalomra, alaposan összejöttek nekik a dolgok. Ráadásul az idei termésátlagokon már nem sokat segíthetnek – viszont a jövő évi termést jól meg kell alapozniuk, különben még reménykedniük sem lesz miben.

A napraforgó és a kukorica aratása a legsürgősebb most

- Teljes kapacitással a talajelőkészítésen dolgozunk! - jelentette ki Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője lapunknak. A cég ugyanis az árpa vetésére készül, és ahhoz megfelelő magágyat kell kialakítani.

Ami nem is olyan egyszerű! Az ágazatvezetőtől tudjuk, hogy vannak olyan tábláik, amelyeken még nem tudják, hogyan fogják megoldani a hatalmas, kőkeményre száradt rögök elboronálását.

Ugyanis ismét Dunaújváros és Kisapostag környéke volt a legmostohább, ami a legutóbbi csapadék eloszlását illeti, mondta Márkli János. Kisapostagon 7 milliméter esett a legutóbbi eső alkalmával, Dunaújvárosban 8 milliméter, viszont Mezőfalván már 30 millimétert fogtak fel a mérőedények!

Ám a hagyományosan szeptember végén, október elején sorrakerülő árpavetés nem csak a talaj, hanem más munkák összetorlódása miatt sem egyszerű. Az árpa egy része a napraforgó után kerülne földbe vagyis a napraforgót még le kell vágni, eltakarítani, majd szántani, magágyat készíteni a vetéshez.

Ezzel egyidőben a már elvetett repcét gyomirtóval kellett permetezni, sorolta a feladatokat az ágazatvezető. A kora őszi jó idő sok rovarkártevőt aktivizált, ezért a permetezéssel nem lehetett várni.

Jelenleg tehát minden ember és minden gép a határban dolgozik a Pentele Zrt-től. Határszemlét is tartottak a napokban. Kiderült, hogy a kukorica teljesen beérett (már ami maradt belőle anyári aszály után), nedvességtartalma 14-14,5 százalék, vagyis szárítás nélkül lehet betakarítani, közölte Márkli János. Ilyen is régen volt már... Ezért a jövő héten elkezdik levágni a kukoricát: egy teljes hónappal hamarabb, mint ahogyan az megszokott volt eddig! Ez sem segít sokat a munkaterhelés csökkentésén. Ráadásul még lesz vetés is a kukorica után, októberben kezdődik a búza területének előkészítése is: senki nem unatkozik a földeken!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!