Hírek

2016.04.25. 17:55

„Aranyeső” a Helikonon

Dunaújváros-Keszthely – A hétvégén zajlottak Keszthelyen a Helikoni Ünnepségek, amelyen négy dunaújvárosi iskola is képviseltette magát. A legtöbb sikert a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium tanulói érték el.

Balla Tibor

Kórus, népdal, versírás, novellaírás, komolyzene, versmondás, képzőművészet, színjátszás, könnyűzene és tánc kategóriákban indultak a gimisek. Mindösszesen nyolcvan diák utazott a Helikoni Ünnepségekre, amely máig az egyik legrangosabb megmérettetés a korosztályuk számára. A hétvégi rendezvényen 3200 diák, 125 iskola, 18 kategóriában, 10 helyszínen mérte össze tudását. Ahogy Pocsai Mária, a kórus vezetője fogalmazott „Aranyeső” volt Keszthelyen számukra, és két kategória fődíját is elhozták. A Széchenyis csapat tagjai közt nagy volt az összetartás, mindenki mindenkit megnézett. A kórusnak meg kellett védenie a tavalyi ezüstöt, és most egy jó műsorválasztással biztosra mentek. A színjátszóknak sincs szégyenkezni valójuk a bronz miatt, hiszen hetven színdarab közül negyvenet nem is értékelt a zsűri. Különdíjat kapott a kórus, az Újvárosi Legények (néptánc), Tótin Szilvia (fuvola). Kategória fődíjat kapott Körösztös Gergő versválogatásával, Tillinger Donát megosztott fődíjasa volt a versmondó kategóriának, ám a gálán Donát képviselte csak a versmondókat.

A DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskola csapata is szép eredményekkel tért haza Fotó: Amatőr

Mészáros Emma harmonikán kísérte Szeitl Virág táncát, ami ezüstöt ért. A violin táncosai bronzot hoztak haza. Az Újvárosi Legényeknek vasárnap volt még egy megmérettetésük. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) országos versenyén indultak, ahonnan a legmagasabb elismerést, az Arany páva díjat hozták el.

Minden Fejér megyei kórus aranyminősítést kapott, így a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskola kórusa is, amely még egy különdíjat is megszerzett mellé. A Pentelei Kurjantók (néptánc) ezüst-, míg Lindinger Nóra (tánc) bronzminősítést hozott. A DSZC Rudas Közgazdasági Szakközépiskola a No Controll Dance Group junior csoportja ezüst-, a Nyikos Dóra-Csókás Marcella (könnyűzene) páros bronz-, Novák Renátó (néptánc) is bronzminősítésére lehet büszke. A Rosti Pál gimnázium egy elismerő oklevéllel tért haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!