Hírek

2015.11.25. 14:16

Dunaújváros gyakorlatilag rágcsáló-, azaz patkánymentes

Dunaújváros – Majdnem teljesen rágcsálómentes a város. Csak a zöld rendelő környékén van több belőlük az elfogadhatónál.

Pekarek János

Sikerült! Dunaújváros gyakorlatilag rágcsáló-, azaz patkánymentesnek mondható, tudtuk meg Csabina Elektől, a Roxin Group Kft. egészségügyi gázmesterétől, aki munkatársaival közel két éve dolgozik a város rágcsálómentesítésén.

Ahogyan azt július 29-én megjelent cikkünkben már vázoltuk: egy település akkor mondható rágcsálómentesnek, ha a patkányok, egerek aránya nem haladja meg a lakosság 2 (két) százalékát. Ez nálunk mostanra gyakorlatilag megvalósult.

Nem számít már rágcsálóktól súlyosan fertőzött területnek a Piac tér és környéke, valamint a Május 1. utca környéke (a kiserdő miatt). A Dózsa II. városrészből is eltüntettek majdnem minden rágcsálót.

Egy idei kép a zöld rendelő belsejéből... Aligha csodálkozhatunk a rágcsálók helyi elszaporodásán ezen a környéken
Fotó: Ady Géza

Egyetlen gócpont maradt a városban, ami rágcsálók szempontjából fertőzöttnek számít: ez az elhagyatott zöld rendelő és környéke. Onnan a közeli természetes, bokros részeken keresztül még a Weiner körút emeletes házaiig, valamint a Szórád Márton út szomszédos tömbjeiig is eljutnak a rágcsálók.

Bár a cég továbbra is kiemelt figyelmet fordít a zöld rendelőre és környékére, Csabina Elek megjegyezte: addig, amíg az az épülettömb elhagyatottan és a rágcsálóirtók, valamint a takarítók számára szinte megközelíthetetlenül ott áll, addig nem is várható végleges változás a helyzetben.

Annak ellenére sem, hogy szinte személyes kapcsolatban állnak a környék, azaz a Technikum városrész lakóival, akik sűrűn tesznek bejelentéseket a rágcsálók feltűnéséről. Ezeket a bejelentéseket minden esetben komolyan veszik, és egy, legfeljebb két napon belül reagálnak rájuk, irtóládákat helyeznek el a bejelentők által megjelölt helyeken és környékükön.

Ezzel együtt jól állunk, jegyezte meg Csabina Elek. Még a zöld rendelő környékén is maximum ötszázalékosra tehető a rágcsálók száma az ideális kétszázalékos sűrűség helyett. A hideg időjárás beköszöntével a városba igyekvő rágcsálóknak sikerült útját állni: megakadályozták a beköltözésüket még a városszéli utcáknál. Minden új túrásnál, vagyis a rágcsálók nyomainál azonnal irtóládát helyeztek el: az irtószer fogyásából az önkormányzat illetékeseivel közös bejárásaik alkalmával megállapíthatták, hogy a védekezés sikeres volt.

Mivel hazánk a Kárpát-medencében fekszik, ez a környezet a rágcsálók vonulásának természetes útvonalába esik. Ráadásul a települési civilizáció szinte ideális feltételeket biztosít számukra.

A parkok, csatornák, pincék, elhagyatott épületek nagyszerű közlekedési útvonalakat, az utcai szemétgyűjtők, különösen a hagyományos kukák pedig szinte kifogyhatatlan táplálékforrást jelentenek számukra.

Ugyanakkor a patkányok jelenléte távoltartja a rókákat, sünöket, medvéket (!), a kóbor kutyákat és macskákat is. Ezzel pedig jelentős veszettség- és kullancsforrásoktól szabadít meg minket!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!