Hírek

2013.02.05. 17:36

Sirály, a Bartókban

Dunaújváros - Mit kapunk ha egybecsomagoljunk korunk legnépszerűbb televíziós műfajait és Csehov egyik klasszikus darabját? Sirály, a Bartókban.

Szabó Szabolcs

Fotó: Ady Géza

Egy dramatic realityben gondolkodunk, ami a szépen megdolgozott és megszerkesztett tévés valóságsókra hajaz. A műfaj főként a tizen- és huszonévesek között hódít és igazán most kezd el befutni Magyarországon. E formátumba csomagolva szeretnénk színpadra állítani a Sirályt. Reményeink szerint működni fog. Nem titkolt célunk, hogy olyanok is megnézzék, akik eddig nem, vagy csak ritkán látogattak el a színházba.  Fogalmazott lapunknak még janur elején Dömötör Tamás rendező, akit a Bartók színházban rendezett Sirály című darab miatt is faggatunk.
Hogy pontosan mire is gondolt a filmes és tévés  tapasztalatokkal bőven rendelkező Dömötör? Az pénteken este kiderül a színház stúdiótermében. 
Ugyanis, debütál Csehov klasszikusa, a Sirály. Némi mankóval a teátrum is szolgált. A  huszonegyedik századi nyertes televíziós műfajai: a reality show (ValóVilág), a doku-reality (Cops), celeb-reality (Győzike), és mostanság  pedig a scripted-reality (A gyanú árnyékában).  Erre épít a Dömötör darabja is, amely a Sirály alapkonfliktusait emeli át e keretrendszerbe.Csehov Sirályában egy család és a közvetlen környezete termel ki magából tragédiát. Ráadásul igazi sztár is akad a családban. A pénteken debütáló darabból  pedig megtudhatjuk, miként áll össze a tévés álvalóság és a színház. 
Ezzel párhuzamosan lezárult a Bartók és lapunk közös diákok számára kiírt pályázata, amelynek eredményét hamarosan közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!