Hírek

2014.05.13. 18:35

Sok tekintetben jobb a szakszervezetek helyzete Oroszországban, mint itthon

Az orosz partnerek tavalyi látogatását viszonozták magyar szakszervezetisek Moszkvában.

Pekarek János

Az orosz vasmunkás szakszervezet képviselőinek tavalyi, magyarországi és dunaújvárosi (lapunkban is megírt) látogatását viszonozva a múlt héten, május 5. és 9. között magyar delegáció utazott ki Moszkvába. Ennek tagjai Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet országos elnöke, Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Borbély Zoltán, a Dunaferr Központi Munkástanács elnöke voltak.

A magyar küldöttség tagjai találkoztak tavalyi dunaújvárosi vendégeikkel, köztük Alekszej Bezymyannykh-al, az orosz vasmunkások szakszervezeti szövetségének elnökével, és Alekszander Kulaginnal, a szövetség nemzetközi titkárával.

Alekszej Bezymyannykh orosz szakszervezetis (Fotó: Ónodi Zoltán)

A hazai küldöttség, mondta el kérdésünkre Mucsi Zoltán, az ottani vasas szakszervezet moszkvai székházában tárgyalásokat folytattak a partner testületek vezetőivel, a magyar érdekvédelem helyzetéről, a hazai belpolitikai helyzetről, az ottani munka törvénykönyv előírásairől és az ittani jogszabályok változásairól. A magyar küldöttség egyhangú megállapítása az volt, mondta el Mucsi, hogy azorosz helyzet jogilag kedvezőbb a munkavállalók számára, mint a mostani magyar jogkörnyezet.

A két érdekvédelmi szövetség közötti információcsere rendkívül hasznos volt a magyar szakszervezeti funkcionáriusok számára, tudtuk meg Mucsi Zoltántól. Sok hasznos ismeretet gyűjtöttek a mai orosz viszonyokról, az üzemek közötti, és a munkavállalói rétegek közötti, megbízható, jól működő kapcsolatokról.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas szakszervezetétől

Mint Mucsi mondta: ott sokkal jobb az érdekvédelem helyzete, mint nálunk! Az ötven százalékos szervezettség (szakszervezti taglétszám aránya) már gyengének számít: többnyire a vállalkozások alkalmazottainak 75-80 százaléka tagja a szakszervezeteknek. Nyilván ennek is köszönhető, hogy a törzsgárdajutalmak, a nyugdíjazás, az üdültetés a munkavállalók számára sokkal kedvezőbb feltételekkel működik, mint Magyarországon.

A magyar küldöttséget, amelyet meghívtak a május 9-i, Győzelem Napi ünnepi katonai díszszemlére is, fogadták az orosz állami dumában, a parlamentben is – ahol külön állami kapcsolattartójuk van a szakszervezeteknek: a küldöttség tárgyalt is vele, Mihail Tarasenkóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!