Hírek

2013.06.26. 18:08

Sok vízi zarándok jöhetne - új útvonal része lenne Kisapostag

Kisapostag - Akár vízi úton is eljuthatnak hozzánk a zarándokok, ha megvalósul az az ötlet, amelyet a magyar Mária Út Egyesület vetett fel. Németországtól Szerbiáig csónakázhatnánk...

Pekarek János

A világ turistáinak egyharmada spirituális (lelki) okokból kel útra: ezen a Nyugat-Európában óriási divatot és piacot jelentő területen Kelet-Európában nincs kínálat?

Ezt a kérdést teszi fel dr. Szabó Tamás, az Antall-kormány volt privatizációs minisztere, és rögtön meg is válaszolja. Van – csak el kell juttatni az érdeklődőkhöz.

Szabó úr egyben a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke is: ez az egyesület szervez zarándokutakat egész Közép-Európában, csatlakozva a külföldön már meglévő zarándokutakhoz. Már létezik egy Mariazelltől Csíksomlyóig vezető nyugat-keleti zarándokútvonal, és most dolgoznak egy, a lengyelországi Czestochowától a boszniai Medjugorjéig vezető észak déli út kialakításán.

Ez utóbbinak lenne része egy kisapostagi megálló is: konkrétan a Bárka vendéglőnél, a jachtkikötő mellett. Nem csak azért, mert a környék szépsége és Budapesttől való távolsága ezt indokolja, hanem azért is, mert ideális esetben itt találkozna a gyalogos zarándokút egy merőben új kezdeményezéssel: a vízi, csónakos zarándoklat útvonalával! Ez az út akár a németországi Passautól vezethetne egészen Belgrádig.

Szabó Tamás és Kutrovácz István a kisapostagi Bárka vendéglő előtti Duna-parton: itt vezethetne a vízi zarándokútvonal Passautól (Fotó: Vohlmann György)

Arról, hogy mekkora üzlet a zarándoklat, csak egy adat: a nálunk is közismert El Camino zarándoklaton évente háromszázezren mennek végig – és ez tízmillió vendégéjszakát jelent a spanyol idegenforgalomnak.

– A zarándoklat ragályos és krónikus! – magyarázza saját tapasztalatai alapján Szabó Tamás, aki szerint minden résztvevő öt-tíz másikat hív magával a következő útra.

Kutrovácz István, a Bárka vendéglő és a jachtkikötő tulajdonosa (egyben a zarándokutakat előkészítő Duna Település Szövetség alelnöke) szerint a vízi és a gyalogos zarándokút szervezését pályázati pénzzel lehetne felgyorsítani: legkésőbb 2014 végére el kellene készülni az útvonal bejárásával, kijelölésével, feltérképezésével, a helyi vállalkozók felkészítésével.

– Akárhogyan is, a következő turistaszezonban már elindítjuk az első, úgynevezett mintazarándoklatot az észak-déli zarándokút magyar szakaszán! – jelentette ki Szabó Tamás.

De nem csak ezek a nagy, nemzetközi kapcsolódási pontokkal rendelkező észak-déli és nyugat-keleti zarándokutak léteznek. Ezekhez kapcsolódva csak magyar területen már nyolc kisebb útvonal halad: például a Lőcséről jövő egészen Máriapócsig ér, és Győrt is zarándokút köti össze a somogyi Andoccsal.

Mindehhez zarándoklatvezető képzéseket is szerveznek a beadandó pályázatokhoz készülő megvalósíthatósági tanulmányok szerint. A jelek azt mutatják, hogy az érintett települések is szívesen vesznek részt a zarándokutak kiépítésében, saját ismertségük érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!