Hírek

2014.02.20. 19:25

Nem kímélték a polgárőrök a szabadidejüket tavaly sem

Dunaújváros - A Pentele klubban rendezte közgyűlését a táborállási polgárőrség. Hallottunk jót is, rosszat is...

Pekarek János

Nem sajnálták az idejüket a táborállási polgárőrök tavaly (sem): ez a legkevesebb, amit elmondhatunk társadalmi munkájukról.

Ahogyan a tegnap rendezett évi rendes közgyűlésükön Szloboda György elnök beszámolójában elhangzott ugyanis, 2013-ban 12 452 (tizenkettőezer négyszázötvenkét) órát töltött járőrszolgálatban az egyesület 42 tagja. Emellett volt még 838 óra posztos szolgálat, valamint 2034 óra rendőrökkel közös tevékenység. Ja, igen: és még 3258 óra a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) keretében... Autóval összesen 8266 kilométert tettek meg. Azt, hogy kerékpárral , illetve gyalog mennyit mentek, már nem számolták össze.

Azt természetesen nem lehet tudni, hogy ezzel mennyi bűncselekményt előztek meg. Csak sejthetjük, hogy szigorúan szabadidős tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak biztonságérzetünkhöz (Arról természetesen vitatkozhatunk, hogy ez a biztonságérzet javult vagy romlott az utóbbi időben.)

Mindenesetre az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy az ismertté vált bűncselekmények, rongálások többségét közterületen követik el. Vagyis ott, ahol a polgárőrök is tevékenykednek, gyakorlatilag minden egyes napon.

Amellett, hogy részt vesznek nagy rendezvények lebonyolításában (mint például az augusztus 20-i ünnep), biztosítják a Halottak napi temetőlátogatást, besegítenek az iskolakezdéskor is. De ott vannak az árvízkor, a táborállási partcsúszáskor, eltűntek keresésénél, s fellépnek hatósági tanúsként is, ha kell. (Sokszor kell!)

Három dunaújvárosi helyszín hangzott el, ahol nagyon sok betörés történik: az Újtelep, a Lebuki-patak völgye, és a Táborállás. Pedig szinte hazajárnak mindhárom helyre, sokszor arcra, névre ismerik a bajkeverőket.

Az újtelepiek hálásak is nekik és ezt nem csak egyszerűen egy köszönömmel fejezik ki (azzal is), hanem pénzzel is hozzájárulnak a táborállási egyesület munkájához.

Bár a pénzük sosem elég, azért tavaly egyenruhában, felszerelésben is gazdagodtak: például fényképezőgéppel, globális helyzetmeghatározóval, digitális kamerával, lámpával. Lesz hol használniuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!