Hírek

2016.05.22. 17:11

Sokat tesznek a diákokért

Dunaújváros – Két kiváló szakember, Klamerusz Ilona Mária és Márkliné Huszárik Mária vehette át a „Dunaújvárosi Ifjúságáért” díjat a közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

A gyermekek fejlődéséért végzett szakmai és közösségi munkájának elismeréseként a közgyűlés az ifjúságáért-díjat adományozta Klamerusz Ilona Mária tanítónő részére, aki 40 éves tapasztalattal rendelkező pedagógus. 1982-ben szerezte meg tanítói diplomáját, és 1990-től a Kőrösiben, majd annak jogutódjában, az Arany iskolában tanított, s lett annak meghatározó személyisége. A gyerekek felé mindig szeretettel, empátiával fordult. Munkája mellett folyamatosan törekszik szakmai tudásának elmélyítésére. Freinet-pedagógusként aktívan részt vesz a Magyarországi Freinet Egyesület munkájában.

Klamerusz Ilona Mária és Márkliné Huszárik Mária a díjátadást követően

Az informatikaoktatás mellett a környezetvédelemnek is elkötelezett híve. Tanítóként folyamatosan keresi a kihívásokat, lendületével, ötleteivel színesebbé, változatosabbá teszi a nevelőmunkát. Tehetséggondozó tevékenységének köszönhetően tanítványait rendszeresen felkészíti matematika és sportversenyekre. Emellett kiemelt figyelmet fordít a felzárkóztatásra szoruló gyermekekre, a nevelési problémákra kihívásként tekint. Bizakodó, vidám életfelfogásával, humorérzékével, jó együttműködő és problémamegoldó képességével, valamint önzetlen segíteni akarásával nemcsak a gyermekközösség, hanem a felnőtt kollektíva meghatározó egyénisége.  A szülőkkel, a gyerekeknek rendszeresen szervez iskolán kívüli programokat, kulturális tevékenysége kiemelkedő: könyvek terjesztésével, színházlátogatásokkal, játszóházakkal próbálja a gyermekeket is nyitottá tenni a kultúra szeretetére, tiszteletére. Évekig a diákönkormányzat vezetőjeként is töretlen lelkesedéssel szervezett tartalmas, érdekes elfoglaltságokat a diákoknak. Szabadidejéből is szívesen áldoz a gyermekekre: rendszeresen viszi tanítványait kirándulásokra, túrákra, táborokba. Pályájának 40. évében önként jelentkezett a pedagógusminősítésre, melynek a szakértők egybehangzó véleménye szerint kiválóan megfelelt.

A gyermekvédelemmel kapcsolatos feladatok fáradhatatlan, mindenre kiterjedő, rendkívül gondos elvégzéséért, a hátrányos helyzetű gyermekek, családok nehézségeinek könnyítése érdekében kifejtett tevékenységének elismeréseként érdemesítette a közgyűlés Márkliné Huszárik Máriát, a Dózsa, valamint a Szilágyi iskola szociális és gyermekvédelmi ügyekért felelős igazgatóhelyettesét az ifjúságért-díjra, aki 1996 óta dolgozik a Dózsa György Általános Iskolában. Pedagógiai tevékenysége középpontjában a segíteni akarás áll. Kitartóan keresi azokat a gyerekeket, akiknek segíteni kell, vagy lehet. És segít, ha kell anyagilag, élelemmel, ruhával, vagy jó szóval, törődéssel. Gyógyíthatatlan beteg tanulójuk az ő közbenjárásával kapott otthoni használatra számítógépet, de hónapokig látogatott Lyme-kóros kislányt, gondoskodott beteg, magatehetetlen anyukáról és fiáról. Fáradhatatlanul, ellenszolgáltatás nélkül segít pótolni a sok-sok elmaradást egy-egy hosszasan hiányzó tanulóval. Minden lehetőséget felkutat, felhasznál a problémák mielőbbi megoldására, a félresiklott személy helyes útra való visszaterelésére.

A NAT bevezetése óta szinte minden induló tanfolyamra jelentkezett, ezeket sikeresen elvégezte, hiszen fontos számára az önképzés, fejlődés. Indulás óta sikerrel pályázik a tehetséggondozó programba, amelyben ő maga is mentor: halmozottan hátrányos helyzetű tanuló segítenek hozzá közalapítványi ösztöndíjhoz. A város középiskoláival közös pályázatban vesz részt az iskola, amelyet szintén ő koordinál, ezáltal a jó tanuló, ám szociálisan rossz körülmények között élő diákok nyerhetnek havi ösztöndíjat. Egy másik program révén minden év elején új iskolatáskákkal ajándékozhatják meg az anyagi gondokkal küzdő családban nevelkedőket. Az évek óta sikeres fenyődíszítő verseny jóvoltából karácsonyfát ajándékozhatnak a nehéz sorsúaknak, a kórház osztályainak. Szakmai tudásával a pályakezdőket is segíti. Többször mentorált végzős szociálpedagógia szakos hallgatókat. Nyári szabadsága alatt gyermekvédelmi ügyeletet tart – meggyőződésből. Ajtaja mindig nyitva áll a segítséget kérő gyermekek, szülők előtt egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!