Hírek

2014.12.01. 18:05

Ünnepélyes keretek között adták át a pusztaszabolcsi őrsöt

Pusztaszabolcs – Ünnepélyes keretek között, dr. Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság főigazgatójának jelenlétében adták át hétfőn a tíz Fejér megyei település tűzbiztonságát szolgáló katasztrófavédelmi őrsöt.

Gallai Péter

Az eseményen többek között jelen volt dr. Simon László megyei kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Vörös Ferenc ezredes, a megyei rendőrfőkapitány helyettese, dr. Müller Cecília megyei tisztifőorvos, Pápai Imre, a mentőszolgálat megyei vezető mentőtisztje, dr. Kovács Péter, a dunaújvárosi járási hivatal vezetője, a megyei katasztrófavédemi igazgatóság vezérkara, élén Magosi Lajos ezredessel. Ott volt Végh Ferenc, a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok és Csányi Kálmán pusztaszabolcsi polgármester mellett a környék településeinek vezetői is megjelentek.

A Himnusz után Dr. Bakondi György, országos katasztrófavédelmi főigazgató köszöntőjében elmondta, az ország harminckilencedik őrsét adják át most annak érdekében, hogy a térségben élők biztonsága tovább növekedjen. Hangsúlyozta, hogy eddig 26,4 kilométerről érkezett a segítség, ennek maximuma most 10,6 kilométerre csökken az érintett tíz településen.

- Az őrsprogramot azért indítottuk el, mert számos olyan térség volt az országban, ahol az elsőként kiérkező tűzoltó egységek túl lassúak voltak, mert túl messziről kellett indulniuk, ezt a szakmai zsargon fehér foltoknak nevezi. Abból indultunk ki, hogy minden állampolgár, független attól hol él, ugyanolyan biztonsági szolgáltatásra jogosult mindenütt. Ezek az őrsök beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis a magyarországi tűzesetek és műszaki mentések 95-97 százaléka egyes, vagy kettes kategóriába tartozik, ami egy tűzoltófecskendő bevetésével biztonsággal elhárítható. Éppen ezért az őrsök önálló beavatkozásával az esetek többségében egyedül be tudják fejezni a munkát. A pusztaszabolcsi bázist harmincötmillió forintból hoztuk létre, ami kulturált ellátást nyújt az itt szolgálatot teljesítőknek. Az épület minden korszerű távriasztó és kommunikációs berendezéssel is el van látva.

A főigazgató kiemelte, az is nagy előny, hogy az őrs a pusztaszabolcsi önkéntesek bázisa mellé épült. Ugyanis országszerte követett gyakorlat, hogy partnerként tekintenek az önkéntesekre, ami új lehetőséget teremt akár a közös gyakorlatozásra, akár a közös bevetésekre.

- A településeken élőknek azt kívánom, érezzék sajátjuknak ezt a hivatásos egységet, akiknek munkájára mindenkor számíthatnak és a bajban ott lesznek - zárta.

Értékteremtő beruházás is született

A kormánymegbízott és a helyi polgármester is örömmel nyugtázta az őrs elkészültét.

Dr. Simon László megyei kormánymegbízott örömét fejezte ki azért, hogy a jól működő katasztrófavédelmi szervezet tovább bővül. – Fontos, hogy egy kistérségben, akár tíz település vonatkozásában így tudják tovább növelni a szolgáltatási színvonalat. Az a tíz-tizenöt perc, amennyivel gyorsabban érnek ki a tűzoltók, nagyon lényeges momentum a vagyon- és emberek biztonsága érdekében. A magam részéről, mint kormánymegbízott a továbbiakban is minden támogatást megadok a tevékenységükhöz.Csányi Kálmán pusztaszabolcs polgármestere egy Arany János versidézettel kezdte ünnepi beszédét: „Ropog a tűz, messze süt a vidékre, pirosan száll a füstje fel a nagy égre”...

– Mi, itt a fehér foltban lévő településként gyakran tapasztaltuk ezt a veszélyt, milyen nehézségeket jelentett a mindennapok során az, hogy messziről vártuk a tűzoltókat. Ezért nagyon örülünk annak, hogy Pusztaszabolcsot választották, a gondolattól a megvalósulásig nagyon hosszú volt az idő. Sokat dolgoztunk, hogy a kistérségben ne csak a mentőállomás, hanem a tűzoltóság is ide kerüljön. Az önkormányzat nem csak szóval tett ezért, hiszen az itt lévő telket a város ingyen biztosította az építkezéshez. A tűzoltóság mostantól a mi értékeink közé tartozik, ami a pusztaszabolcsiak és környékbeliek biztonságát szolgálja – fogalmazott a település vezetője.

Egyházi áldásokkal

Az új létesítményt Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, valamint Bencze András evangélikus lelkész is megáldotta.

Spányi Antal Isten áldását és Szent Flórián közbenjárását kérte, hogy akik ebben az épületben dolgoznak, a közösséget, az emberi életeket védik, értékeket mentenek, azok munkája sikeres, egyben egészségük pedig sértetlen legyen. – Urunk, kérjük, szálljon erre az épületre békéd, hogy akik itt szolgálnak, minden nap részesüljenek gondviselő kegyelmedben. Távozzon innen a gonosz lélek ártalma és minden viszálykodás, maradjon meg mindig szent áldásod ezen a helyen – mondta imájában, majd megáldotta a helyet. Bencze András  lelkész elsőként Lukács evangéliumából idézett, majd hozzátette, hogy mindazok munkája, akik másokat menteni indulnak, nem hiábavaló az Úrban: – Legyen áldott ez az őrs, a megváltó közeledtének erejével és fényével, ő adjon erőt.

Munkahelyeket is teremtettek

Az ünnepség végén Magosi Lajos ezredes, Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott pohárköszöntőt.

Mint fogalmazott: az idei év eddig ajándéknak mondható, hiszen a megyét elkerülték a nagy természeti katasztrófák, így több pénzt, energiát és időt tudtak fordítani a fejlesztésekre. – Fontos, hogy sikerült megerősíteni az önkéntes mentőszervezeteinket, mint megyei, mint járási szinten. Javultak az elhelyezési körülmények a dunaújvárosi laktanyában, elkészült a területi egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központ és itt van az új őrs, ami munkahelyeket is teremtett, az állományból öten helyiek, a többiek pedig környékbeliek. Ennek előnye az is, hogy a tűzoltók komoly helyismerettel rendelkeznek és ezek az emberek a saját településeiket, saját családjaikat is védik egyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!