Hírek

2013.01.20. 16:49

Sportkoncepció 2.0

Az önkormányzat felkérésére Szemenyei István gondolta újra a már két éve futó középtávú városi sportkoncepciót. Előnyök, hátrányok és tervek: félidőben Dunaújváros.

Szabó Szabolcs

Nem olcsó sport a jégkorong, ám egyre népszerűbb a fiatalok körében, a TAO-s forrás e sportágat is segítette

A közgyűlés még 2009-ben fogadta el azt a középtávú sportkoncepciót, amely a 2010 és 2014 közötti időszakra jelölte ki az ágazat főbb irányait, fejlődési és fejlesztési lehetőségeit. Szemenyei István, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia  ügyvezetője - felkérésre - tavaly októberben gondolta újra a városi sportkoncepciót, Félidőben címmel. Változó világban...

Az arany-sportváros ideájával már  a korábbi,  a Sport Agency Kft. által készített stratégia is szakított, a női kézilabdások ügyvezetője által papírra vetett, információink szerint jelenleg társadalmi vitán edződő koncepció pedig már jóval reálisabb sportgazdasági szemszögből írodott. Az ebben felvázolt helyzetkép szerint a diák és a szabadidős, valamint a versenysport feltételrendszere is jelentősen romlott. A 2008 óta tartó gazdasági válság, valamint az ehhez kapcsolódó recesszió apasztotta a városi és városkörnyéki cégek szponzorációs kedvét. Másrészt a családok sportra fordítható pénze is csökkent. Az eredmény: kevesebb szurkoló a pályákon, kevesebb diák az utánpótlásszektorban, kevesebb szponzorpénz a szakosztályoknál.

Szerencsére akadtak pozitív változások is. A kormány a TAO - társasági adókedvezmény - bevezetésével új fejezetet nyitott öt, úgynevezett látványsport: a futball, a jégkorong, a kézi- és kosárlabda, valamint a vízipóló finanszírozási lehetőségeit tekintve.

A „nagy ötösbe” be nem került sportágaknak azonban tovább nehezedett a helyzetük.

„A sport ma már médiajelenség, üzlet, eszköz, emellett kiváló kommunikációs lehetőség a lakosság felé, mindezzel pedig egy városnak tudatosan kell élnie. Értékeinek önmagán túlmutatóan a társadalmi jólét növelésében, a városmarketingben, a gazdasági kapcsolatok elősegítésében, a testi-lelki betegségek, társadalmi konfliktusok megelőzésében, avagy kezelésében is meg kell jelenniük.”  fogalmaz a koncepció, amely jövőképet is felkarcol, sőt, ajánlást is ad.Az iskolai és diáksport területén kiemelten javasolja például a városi sportiskola jövőjének pontos meghatározását, az udvarok, tornatermek tervszerű, évekre lebontott felújításának megtervezését.

Az iskolai és diáksport területén kiemelten javasolja például a városi sportiskola jövőjének pontos meghatározását, az udvarok, tornatermek tervszerű, évekre lebontott felújításának megtervezését.A szabadidős sport területén  a Vidám Park és a szabad strand fejlesztését, városi kerékpárút koncepció megalkotását. Az utánpótlássport lehetséges fejlesztéseként említi a mindennapos testnevelés programjának összehangolását, a         Dunaújvárosi Sportszakmai Műhely létrehozását. A versenysport fejlesztésének érdekében a városnak biztosítania kell a létesítmények zavartalan üzemeltetését és  egy városi (össz)sportbérlet bevezetését is szorgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!