Hírek

2013.11.21. 19:45

Sportosztály a Rudasban

Valószínűleg a következő ötlet sikerre van ítélve. A dunaújvárosi sport utánpótlás-nevelésének érdekében jövő év szeptemberétől a kilencedik évfolyamon sportágazati képzést indítanak a Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában.

Jankó Árpád

Az ötletgazda Szemenyei István, aki nem csak a dunaújvárosi középiskola igazgatója, hanem a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia ügyvezető igazgatója is. Ritka eset ez, amikor a sporthoz és a pedagógiához egyaránt értő vezető napi munkáját is jelenti a két terület feltételeinek javítása, a fiatalok fejlődése, a tanítás és a versenysport sikeressé tétele.

De térjünk vissza az ötlethez, amelynek lényege: a sportoló gyerekek továbbtanulásának segítése. Tulajdonképpen a kínálat a pályaválasztás folyamatának elején.

Szemenyei István terve a következő tanévben megvalósulhat (Fotó: Ónodi Zoltán)

Erről kaptunk tájékoztatást az igazgató úrtól.

– A Rudas középiskola jelenleg a kézilabda akadémia háttérintézményeként nyújt a fiataloknak nevelési, oktatási programot, valamint elhelyezést is a kollégium révén. Azt szeretnénk, ha bármilyen sportág fiatalja a kilencedik évfolyamban nálunk folytassa tanulmányait, és részesüljön sportágazati képzésben.

– Ez a képzés konkrétan mit jelent?

– A lényege az, hogy edzéselméletet, anatómiát, gimnasztikát, élettant, esetleg más, a sportágakkal kapcsolatos tantárgyakat is tanulnának. Természetesen úgy, hogy élsportolóként versenyeznek is. A Rudas iskolában jövőre egy ilyen osztály indul. Majd eljutnak odáig, hogy ötödik tantárgyként ebből tehetnek érettségit. Ezt követően egy év alatt középfokú sportedzői képesítést szerezhetnek.

– Folytatom. Akár később a felsőoktatásban is előnyt élvezhetnek ilyen képzés után?

– Pontosan. A sporttal és a tanulással komolyan foglalkozó fiataloknak nyújtanánk egy új képzési formát akár úszásban, futbalban, röplabdában, jégkorongban versenyeznek. Már tárgyaltam Dunaújváros meghatározó sportszervezeteinek vezetőivel, és úgy látom, megvalósíthatónak tartják ők is a tervet. Szeretnénk egy osztályba terelni a jövő tehetségeit. Így a városban maradnának, elméleti tudásuk fejlődne, versenyzőként hasznos tagjai lehetnek egyesületüknek. És ki tudja? Évek múltán testnevelők, edzők, sportvezetők is lehetnek közülük többen is.

– A cél egyértelmű, teljesen világos, de nem kis fába vágják a fejszéjüket. Egy szakág indításához – az engedély már megvan – először is oktatók kellenek, kidolgozott tanterv, követelményrendszer, oktatási segédanyagok...

– Valamennyi sportágban dolgoznak városunkban nagyszerű képzettségű szakemberek, mesteredzők, testnevelők, akik a heti hat óra szakmai képzést megtartanák. A Rudas-modellt már teszteltük, hiszen harminc kézilabdás lány oktatása zajlik nálunk. Az iskola minden segítséget megad a színvonalas munkához. A reggeli edzésekhez igazítjuk az órarendet, a kollégiumban egyéni felzárkóztatás és családias hangulat várja a játékosokat. A beiskolázás országos, de várunk tanulni akaró, határon kívüli sportolókat is. Ugyanúgy felvételi alapján kerülhetnek be a jelentkezők a sportosztályba, mint a többi tanuló, de az egyesületi ajánlás fontos lesz a döntésnél. Üzenem, hogy részletesebb információkat kaphatnak az érdeklődők november 23-án szombaton kilenc órakor az iskola nyitott napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!