Hírek

2013.06.11. 15:10

Stabilizálják a két utca alatt a partfalat Kulcson

Kulcs - Egyeztetés után aláírták a felek azt a vállalkozási szerződést, amely alapján heteken belül kezdődhet a partfal-stabilizálás.

Körmendi Erzsébet

Négy olyan helyszíne van a kulcsi partnak, ahol komoly károk keletkeztek 2011. elején a  löszfalomlás, illetve a partfalcsuszamlás következtében. Azóta  a hajóállomásnál két helyen is rézsűztek, a vörösparti részen pedig betonozott és fedett vízelvezető árkokat építettek. Ám ezzel a fő  okot, a talajmozgást nem gátolták meg. Tovább szakadt a part idén is... A változás ideje most jött el:  aláírták  a lösz-szakadáskor súlyos károkat szenvedett Deák Ferenc és Hullám utca partvédelmi szerződését.

Egyeztettek: Kiss Csaba polgármester, Szemesi István, a kivitelező  ügyvezető-igazgatója és Róza András műszaki szakértő (Fotó: Vohlmann György)

Kulcs  több mint 300 millió forint támogatást kapott a Deák Ferenc és a Hullám utcai csúszásveszélyes partfal stabilizálásának első ütemére.   A kivitelezőt közbeszerzési eljárással választotta  ki a testület: a táborállási és a rácalmási löszpart védelmi munkáit végző Sycons Kft. kapta meg a feladatot. Szemesi István ügyvezető elmondta a keddi szerződés-aláírás után, hogy 15 napon belül, június 26-án lesz a munkaterület-átadás. Addig elintézik a kötelező jogi formaságokat, valamint levonul a Duna árhulláma, meglátják az esetleges károkat. A hamarosan kezdődő beruházással csökkenteni szeretnék a löszös talajban a vízoszlopokat, amelyek jelentős tolóerőt fejtenek ki a parton a Duna irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!