Hírek

2015.06.07. 16:01

Szabad a fürdőzés! - A legfontosabb szolgáltatások is elérhetők lent

A hőséghez képest meglepően kevesen voltak a szabad strandon. Vagy éppen azért mentek le kevesen?

Pekarek János

Ahhoz képest, hogy milyen meleg volt vasárnap, sőt, az egész hétvégén, meglepően kevesen voltak lent a szabad strandon. Kétszer annyi ember is elfért volna ott vasárnap délután, zsúfoltság nélkül. A legtöbben napoztak, de mintegy harmadannyi bement a vízbe is, ahol viszont úszásra kevesen vállalkoztak. Többnyire labdáztak, pancsoltak kicsik és nagyok, de leginkább csak ácsorogtak az öböl vizében, a napozás egy sajátos, bár minden bizonnyal a legkellemesebb válfaját választva. A parkolás sem volt gond: minden parkolóban tucatnyi hely állt üresen vasárnap kora délután.

Ha esetleg közegészségügyi megfontolások tartották vissza őket attól, hogy a fejüket is a vízbe dugják, akkor fölösleges volt az óvatosságuk. Ahogyan dr. Sasvári Ildikótól, a népegészségügyi szolgálat területi vezetőjétől megtudtuk, június elsejétől engedélyükkel szabad a fürdőzés a dunaújvárosi Duna-strandon.

Ahogyan az egészségügyi engedély is mutatja, a víz minősége nem rossz. Éppen két kisebb dunai árhullám között vagyunk,aoadási fázisban, a vasárnap reggeli 171 centiméterről szombat reggelre 238 centiméterre emelkedik a vízállás városunknál. A felső szaklaszon Nagymarosig árad.

A Velencei-tónál viszont egy gombostűt sem lehetett volna leejteni szombaton délután. Test a test mellett hevertek a homokos plázson, a parkolás pedig egyenesen rémálomnak bizonyult. Igaz, a Velencei-tó kapuja projekt kiválóan sikerült.

Talán a hirtelen jött, igazi, nyári kánikula riasztotta vissza nálunk az igazi tömeget a Duna-part felkeresésétől – holott nem csak a lokálpatriotizmus mondatja velünk, hogy ez a magyar Duna-szakasz egyik legszebb pontja. S bár a víz nem versenyezhet egy medencéével, mégis más vadregényes környezetben fürödni!

Fagylalt, sör, pizza is kapható a környéken, úgyhogy a legfontosabb szolgáltatások is elérhetők. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy a mai kiépítésnél jóval szerényebb körülményeket is gyalog keresték fel évek óta a város több pontjáról, elsősorban a Római városrészből is, akkor egyszerűen nem találunk más indokot a viszonylag szerény forgalomra, mint a hirtelen jött nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!