Hírek

2013.11.13. 19:25

Kritikus esetben százból kétszer mernek beavatkozni az emberek!

Dunaújváros - Második évadjához érkezett a Dunaújvárosi Főiskola andragógia szakos hallgatóinak MMK-val közös rendezvénye, a Paletta Kulturális Szabadegyetem.

Szente Tünde

Kiss Miklós mentőtiszt az újraélesztés fortélyait magyarázza a szabadegyetem hallgatóságának

November 7-én az Országos Mentőszolgálat Dunaújvárosi Mentőállomásának mentőtisztje, Kiss Miklós és szakápolója, Csilléry Viktor tartott hasznos előadást mindarról, hogy mi történik amíg a mentők meg nem érkeznek egy-egy helyszínre.

Kiss Miklós és Csilléry Viktor a Dunaújvárosi Főiskola andragógia szakos végzős, levelező hallgatói olyan témával érkeztek a szabadegyetemre, amiben a tudásunkat legalább évente frissíteni kellene, ez pedig nem más, mint az újraélesztés.

Annál is inkább, mert kritikus esetben százból kétszer(!) mernek beavatkozni az emberek, pedig amíg megérkeznek a mentők, az oxigén- vagy anyagcserehiány miatti súlyos egészségkárosodást, de a legrosszabbat is elkerülhetnénk, nem is annyira bonyolult segítségnyújtással. Mi a teendő, ha embertársunk rosszul van, avagy eszméletlen? Előbbinél az aktuális panaszai, meglévő betegségei felől érdeklődés, s a mentők értesítése a legfontosabb, a 104-es vonalon, jövőre a 112 általános segélyhívó számon is lehet hívni őket. Az eszméletlen, a szólításra, érintésre nem reagáló ember esetén kérdés, hogy van-e légzése. A fej hátrahajtásával együtt a stabil oldalfekvés sokunk számára ismerős, de az már kevésbé, hogy nem kell a segítségre szoruló nyelvével bíbelődni, ha bár, mi még úgy tanultuk. Na, ezért is kell időnként újra venni a leckét. Fontos megjegyzni, hogy mikor nem szabad a stabil oldalfekvést alkalmazni: abban az esetben, ha fennáll a gyanúja gerincsérülésnek, súlyos mellkas sérülésnek, medence és combcsonttörésnek.

Az elmélet megosztását követte a gyakorlat, Kiss Miklós először kollégáján, Csilléry Viktoron illusztrálta, majd mindketten babán mutatták be az újraélesztés protokollját. Mellkas összenyomása harmincszor, nyomáspont a szegycsont, a mellkas közepe, ezt követi két befújásos lélegeztetés, orrba vagy szájba.

A szakemberek a jelenlevőknek is felkínálták a babán való gyakorlást, akik közül többen is éltek a lehetőséggel. Az éles szituációban ugyanakkor érthető a távolságtartás, hiszen gyakorlat híján az ember óvatos, s attól fél, nehogy többet ártson a bajbajutottnak. E problémán a lakosság rendszeres képzésével is lehet orvosolni, aminek sorában a szabadegyetem egyik terep a felkészítésre.

Mindenki számára nyitottak a Paletta előadásai tájékoztatott Gulácsi Zoltán szervező, az MMK Nonprofit Kft. munkatársa, aki kezdeményezőként szívügyének tekinti a szabadegyetemet, aminek következő témáit a jeles ünnepek adják, s egyúttal mindenkinek figyelmébe ajánlja az ingyenes felnőttképzési kurzust.




Címkék#mentő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!