Hírek

2013.09.25. 20:11

''Szabadidős'' kérdések

Dunaújváros - Egy éve indult el egy átfogó, a helyi ifjúságot megszólítani szándékozó programsorozat.

Szabó Szabolcs

Törökülésben ülünk egy konferenciába ágyazott tájékoztatón, ahol a pályázati kötelező monológok mellett számos, a valós problémákkal szembesülő szakembert vélünk felfedezni a jelenlévők között. Ifjúságügy, szokás e gyűjtőfogalmat használni és a Kortárs Művészeti Intézet számos olyan, szakmájában már bizonyított szakember szólal fel, akik hosszú évek óta tevékenykednek azért, hogy a helyzet helyben is javuljon. Volt miről beszélniük.

– A sajtó hajlamos dramatizálni a helyzetet, de meglátásom szerint, és ezt a felmérések bizonyítják nem beszélhetünk kimondottan drámai helyzetről az ifjúságügyben. Vannak tendenciák amelyekre figyelnünk kell és fontos, hogy időben reagáljanak a szakemberek, ám az ifjúság mindig is a változást jelentette. Részben ezt éljük át ma is – mondja Mahler Balázs fiatal szociológus a városban futó program egyik külső szakértője, aki a problémákra is felhívta a figyelmet.

– A legfőbb gond, hogy miként is szólítsuk meg a fiatalokat. Tény, elérünk számos rétegeket, ám ők egyébként is részesei az iskolai és egyéni kulturális programoknak. De mi van a leszakadókkal, akikhez nem jutunk el a hagyományos módszerekkel – ez az igazi kérdés. Nemcsak Dunaújvárosban, Magyarországon, hanem Ausztriában és Lengyelországban. Biztos megoldóképlet nincs, de minden közösség, saját megoldásokat találhat, és úgy érzem itt Dunaújvárosban elindult valami. Az érintett intézmények közös gondolkozása és összevont cselekvése már erre utal. A kortárs segítői hálózat működése és építése országos szinten is kiemelkedő – fogalmazott Mahler Balázs.


Döntéshozók, szakemberek, érintettek. Számos érdekes kérdésre kaphattak választ a szerdai tájékoztató résztvevői (Fotó: Ady Géza)



Mindez milyen haszonnal jár? – tettük fel a kérdést a szakmai találkozón. Kérdésünkre Munkácsi Réka, a kortárs segítők egyike így felelt: – A kortárs segítői programtól én is sokat kaptam és mindezt próbálom kamatoztatni diáktársaimnál. Tudom melyek azok a jelek, amelyekre figyelni kell. A kortársainkra valóban jobban figyelünk, az ő véleményük, döntéseik minket is befolyásolnak. Egy jó szó, egy időben érkező tanács sokat segíthet – teszi hozzá Réka. 

A szerdai találkozón egy jelenleg is futó program félidei eredményeiről esetleges kudarcairól beszélgettek a szakemberek, kiemelve, hogy Dunaújváros számos szempontból nagyon is érintett a már említett ifjúsági problémák terén. A szakemberek nem véletlenül jelölték meg fő célkitűzésként a szabadidő helyes eltöltését. A tavaly kezdődő pályázati ciklusba ezért illesztették be a korábban már népszerűvé vált tömegsportrendezvényeket, amelyek egyik fő állomása az idei hétvégén lesz. Az őszi futóverseny szombaton reggel indul a városi sportcsarnoktól, reggel kilenckor.

 

Jelentés, értelmezés

A 15 és 29 év közötti magyar fiatalok többségét nem érdekli a politika, érzékelik generációjuk problémáit, de a megoldásukban nem aktívak. Elfogadják szüleik életeszményét – áll a nyolcezer fiatal megkérdezésével készített tavalyi felmérésben Az összegzés szerint magyar fiatalokra nem jellemző a mobilitás, hiszen többségük valószínűtlennek tartja a költözést, és nem tervez jelenlegi életéhez képest jelentős változást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!