Hírek

2014.12.05. 19:30

A magyar és a lengyel nép is vérrel és könnyel fizetett szabadságáért

Az 1980-as években a szovjet és a lengyel titkos szolgálat megsemmisítette Engelmayer Ákos volt varsói nagykövet 1956-os fotóiból álló kiállítási anyagot, ám a rendszerváltás után elrejtett negatívokból sikerült újra rekonstruálni az tárlat anyagát, amely pénteken mutatkozott be az Intercisa Múzeumban.

Szabó Szabolcs

Egy fotókiállítás, amelynek kalandos története legalább olyan izgalmas és megrázó, mint az a képanyag, amelyet az érdeklődő elé tár. Az évtizedeken át menekülő és rejtőző Poznan - Budapest 1956 címmel pénteken bemutatkozó tárlat lehetőséget biztosít arra is, hogy elmerengjük a lengyel és magyar misztikus és legendás barátságán.

Háttértörténet: Engelmayer Ákos volt varsói nagykövet hosszú éveken át gyűjtött 56-os fotói kalandos úton értek kiállítási anyaggá: a múlt század nyolcvanas éveiben fontos dokumentuma volt a lengyel földalatti sajtónak, magánlakásokban és templomokban tartott illegális előadások illusztrációs anyagát képezte.

A lengyel kisebbségi önkormányzat tagjainak is köszönetet mondott a lengyel követség képviselője (Fotók: Zsedrovits Enikő)

1981-ben Poznanban mutatták be az anyagot, amelyet a Biztonsági szolgálat emberei szinte azonnal elkoboztak és megsemmisítettek. Az elrejtett negatívokból újra sikerült újra rekonstruálni a képeket. Magyarországon először 1991 okt. 23-án a Budapesti Műszaki Egyetemen rendeztek belőle kiállítást, látható volt Péterváron, Moszkvában, Minszkben is óriási érdeklődést és érzelmeket kiváltva.

A péntek délutáni megnyitón a házigazda Intercisa Múzeum igazgatója elmondta, a volt szovjet tagállamokban a tárlatlátogatók többsége megrendülten szemlélte a kiállított képeket, ám többen azon véleményüknek adtak hangot, hogy a közeljövőben is adódhat olyan történelmi helyzet, hogy ismét orosz befolyás alá kerül majd e két város: Poznan és Budapest...

- A lengyel szabadsághoz vezető út 1956-ban Budapest utcáin kezdődött. A közös és szabad Európáért a magyar és a lengyel nép is vérrel és könnyel fizetett és ezt az utókornak sem szabad soha elfelejtenie. A két nép sok évszázados barátsága az egymás iránt érzett szolidaritáson és szabadságvágyon alapul fogalmazott a kiállítás köszöntő beszédében Małgorzata Radwan-Wass alkonzul.

Dr. Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló emlékeztetett arra, hogy bár a két nép mentalitása különböző, mégis a történelem viharaiban a kölcsönös segítségnyújtás jellemezte a két nép viszonyát, így nem véletlen, hogy 1956 novemberében Varsóból érkezett a legtöbb adomány, gyógyszer és vér a a magyar forradalmároknak.

Tanulságos beszámolót tarott a két nép barátságának történelmi alapjairól Csathó Gábor történelem tanár, aki így jellemezte meg a magyar és a lengyel rokonságot : e két nép története sok esetben párhuzamosan futott az évszázadok során, és nem egy esetben e párhuzamosok találkoztak, kialakítva ezzel egy világon egyedülálló kapcsolatot és kölcsönös szimpátiát.

A lengyel menekültek 1939. szeptember közepétől a német és a szovjet támadás után tömegesen lépték át a magyar határt.

A Teleki-kormány pozitív hozzáállása a polgári és katonai menekültek fogadásához meghatározó volt, mivel a közös magyar-lengyel határ és a magyar lakosság lelkes és együtt érző fogadtatása önmagában nem lett volna elegendő.

Egyes becslések 100-140 ezerre lengyel menekült érkezett Magyarországra 1939 őszén.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!