Hírek

2014.03.27. 17:45

Szakmai döntő a hegesztőknek

Dunaújváros - Harmadik alkalommal rendezi a Dunaferr iskola a hegesztők országos szakmai versenyének döntőjét, mely csütörtökön kezdődött.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjébe tizenhatból nyolcan jutottak be azon az előválogató versenyen, amelynek szintén a Dunaferr iskola adott helyszínt. Közülük hárman dunaújvárosiak: Szarka Zoltán, Jankovics Mihály és Dukai Balázs. A szakmai verseny döntőit általában a Hungexpón, a Szakma Sztár Fesztiválon tartják április 14-16-án. Azonban azon szakmák esetében ahogy a hegesztőknél is , amelyek veszélyt jelenthetnének az adott helyszínen, vagy speciális berendezéseket, feltételeket igényelnek, külső intézmények szervezik meg. A hegesztők országos döntője tegnap kezdődött a Dunaferr iskolában. Az eredményhirdetést azonban már a Szakma Sztár Fesztiválon tartják, ma az elért pontszámokat zárt borítékban juttatják el az országos szakmai versenyek szervezőjének, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának.

A versenyzők délelőtt a munkadarabok előkészítését végezték Fotó: Ónodi Zoltán

A dunaújvárosi verseny gyakorlati lebonyolításáért felelős Tóth Ferenc tagintézményvezető-helyettestől megtudtuk, a három év alatt jól működő rendszer, gárda alakult ki a verseny szervezésére, lebonyolítására, nem is nagyon volt panasz az elmúlt években. A támogatók is a megszokottak, közülük kiemelkedik az ISD Dunaferr nélkülük nem lehetne a szükséges technikát, anyagokat biztosítani valamint a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara.

A döntő feladatai kapcsán megtudtunk, hogy a minden résztvevő számára meglepetést (és sokaknál időzavart) okozó komplex feladathoz képest, ami az előválogatót jellemezte, itt több egyszerűbb munkadarabon kell bemutatni a különböző technikák alkalmazásában elért tudásukat a versenyzőknek. Azt is megtudtuk, hogy ezen a szinten már nagyon kimagasló gyakorlati tudással rendelkeznek a döntős ifjú szakemberek, szinte alig van különbség közöttük. Előfordul, hogy csak az elméleti vizsga során adott biztosabb válaszok döntenek.

A döntőben, mely ma délig tart, a három dunaújvárosi mellett három gyöngyösi, egy várpalotai és egy tamási diák méri össze a tudását, drukkolunk a helyieknek!

Többféle technikában is meg kell mutatniuk a jártasságukat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!