Hírek

2013.03.12. 17:39

Szakmai versenyek a Hildben és a Dunaferrben

Dunaújváros - Szakmai versenyek jegyében telik a hét két városi oktatási intézményben is. Hazai pályán bizonyíthatnak.

Szabó Szabolcs

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny rendezvényeinek keretében idén négy előválogatót tartanak városunkban. Kedden az automatikai és mechatronikai műszerészek versengésével indult a háromnapos sorozat a Dunaferr iskolában,

Szintén e szakképző intézményben szerdán a hegesztők tudását teszteli a szakmai zsűri. Nem utoljára, hiszen április elején az országos döntőnek is  a Dunaferr iskola ad majd otthon. Szerdán és csütörtökön a Hild szakiskolában is versenyen bizonyíthatnak a magasépítő technikusok.

Három napon át bizonyíthatnak a szakmunkások (Fotó: Lázár Zsolt)

- Ha jobban belegondolunk, itt van az ország hét legjobbja, innen már csak hárman juthatnak tovább az országos döntőbe - mondja a 14. osztályos diák, akin a győri gépjárműgyártó multicég egyenruhája feszül. A Dunaferr iskola Vasmű téri épülete előtt állunk - az automatikában és mechatronikában jártas tanulók e napokban döntenek arról, kik is indulnak majd a fent már említett országos mustrán.

A lapunknak nyilatkozó fiatalok mindegyike szinte biztos abban, hogy nem marad állás nélkül a szakma és/vagy a diploma megszerzése után. Mint mondják, ha a fővárosban, vagy Nyugat-Magyarországon nem találnak állást, akkor irány külföld. Főként Ausztria, Németország, vagy Anglia. A valamivel idősebb ismerőseik közül sokan már kint dolgoznak, közel  háromszor annyiért, mint teszik azt itthoni kollégáik. A fiatalok tervei különbözőek, ám állítják, a jövőbeni érvényesüléshez a tanulás és a már az iskolaévek alatt begyűjtött szakmai gyakorlat szinte alapkövetelménynek számít.

- Az utóbbi években a Szakma Kiváló Tanulója Verseny keretében számos országos döntőnek adtak otthont a városban működő szakképző intézmények. Ez egyfelől elismerése az intézményeinkben folyó oktatói munkának, másfelől talán egyre több diákot sikerült megszólítanunk, akik pályaválasztás előtt állnak -  mondja a verseny helyszínén dr. Markovics György, verseny lebonyolításában segédkező Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Míg az egyik teremben a diákok az elméleti és gyakorlati feladványokkal birkóznak, addig  a Festo cég és az ISD Dunaferr együttműködésének köszönhetően felépült világszínvonalú laborban már két befutott, leendő ifjú mérnök meséli el, minként hozták el az aranyérmet tavaly az Euroskills nemzetközi szakmai versengésen. Losonczy Lászlót és Ulrich Istvánt a 2011-ben rendezett Szakma Kiválója Tanulója Versenyen fedezték fel. A két fiatal, főként az automatika és mechatronika terén tehetséges diákot az Euroskills verseny korábbi magyar résztvevői készítették fel, a Festo szakmai és technikai segítségével. Ma már a cég gyakornokaiként ők választják ki a Dunaferr iskolában a kedden és szerdán versenyző tanulók közül, hogy ki is képviseli hazánkat a következő évek nemzetközi mustráin. A következő diákoktatók talán Dunaújvárosból jönnek majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!