Hírek

2013.10.27. 14:20

Varga Ernő szakmája kiválósága

Dunaújváros - A megyei közgyűlés elnökének oklevelét vehette át Varga Ernő október huszonharmadika alkalmából kiváló szakmai munkájának elismeréseként.

Körmendi Erzsébet

Varga Ernőt Dunaújváros tűzoltóparancsnokaként ismerik és tisztelik nagyon sokan. Évtizedekig szolgálta a köz érdekeit beosztottként, parancsnokként. Fél évig volt a Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, ezt a megbízatását tavaly augusztusban vonta vissza a főigazgató. Sokakat érdekel, mivel foglalkozik azóta? De kezdjük azzal, miért választotta a tűzoltói a hivatást. Varga Ernő elmondta:

- Nyolcvanhárom március elsején lettem tűzoltó. Ez egyébként hagyomány a családunkban, mert a nagyapám is önkéntes tűzoltó volt, bár az én esetemben inkább a jó sors hozta így. KPM-szakon végeztem el a repülőtiszti főiskolát, ám a MALÉV fejlesztése mégsem olyan léptékű volt, mint azt előre mondták, úgyhogy más lehetőség után néztem. Mindenképpen állami cégnél kellett elhelyezkednem, és a személyzetis a Dunaújvárosi Tűzoltó parancsnokságot javasolta, ahol voltam megelőzős, aztán szolgálati főelőadó, megbízott parancsnokhelyettes, parancsnokhelyettes, majd nyolcvankilenctől parancsnok. Tavaly április elsején neveztek ki a katasztrófavédelem dunaújvárosi kirendeltségvezetőjének. Önkormányzativá alakítottam a tűzoltóságot, majd visszaállamosítottam. Nagyjából ennyi volt a pályafutásom...

Varga Ernő

- Nem egészen! Beosztottai ma is parancsnok úrnak szólítják, tisztelik.

- Hát, elértünk közösen egyet, s mást, például technikai fejlesztést, a járműpark teljes cseréjét... Dunaújvárosban nagyon felkészült állomány szolgálja a város és környéke tűzvédelmét. Higgye el, van összehasonlítási alapom más megyékkel, és bátran mondhatom, az újvárosiak előkelő helyen vannak. Lehet, nem a versenyeken bizonyítanak, hanem éles helyzetben, de ott úgy képesek helytállni, ahogyan nagyon kevesen. Erre büszke vagyok.

- Hol dolgozik most?

- A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság főügyeleti osztályvezetője vagyok tavaly szeptember óta. Megyei szinten minden hozzám fut be, rengeteg hírt kell begyűjteni, rendszerezni. Például a téli hóhelyzet idején nyolc szervezettől kértünk adatokat, négyóránkénti frissítéssel. Munkaidő urán pedig lényegében a megye katasztrófavédelmi vezetését végzem főügyeleti osztályvezetőként. A műveletirányítás és a műveleti szolgálat részeként az összes tűz és káresetről mi értesülünk, gyors intézkedések esetén a főügyeletünkhöz tartozóké a döntés joga.

- Hogyan fogadta a kitüntetést?

- Az oklevél nem csak az én érdemem. Mind a huszonkét emberem elismerése, mert úgy dolgoztunk, hogy a parancsnokom javasolhatott e megyei közgyűlési kitüntetésre. Ugyanis tehetnék én egyedül bármit, akár megfeszülhetnék, ha ők nem úgy intézkednének a problémás helyzetekben, ahogyan az elő van írva. Vagyis ezt ők hozták össze - nekem. Köszönöm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!