Hírek

2016.04.08. 12:40

Szakmák éjszakája - A Hild iskola is megnyitja kapuit, hogy megmutassa képzéseit

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum is csatlakozott a Szakmák Éjszakája elnevezésű országos akcióhoz.

Agárdy Csaba

Ahogy 120 településen, Dunaújvárosban is megnyitják kapuikat a Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák. Nincs ez másként a Dunaújvárosi SZC Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája esetében sem, április 15-én, pénteken este hattól tízig várják a szakmák, a képzés iránt érdeklődőket.

Az ő helyzetük talán csak annyiban különleges, hogy idén ünneplik fennállásuk 60. évfordulóját, amire ugyancsak gőzerővel készülnek, és a Hild Napok sincs már túl messze. Ráadásul a Hildben nem csak a végzés évéhez közelítő tanulókat várják, náluk a kiemelt célcsoporthoz tartoznak a felnőttek is, hiszen - bár a köztudatba még nem épült be - az állami iskolákban ingyenesen lehet első és másod szakképesítést szerezni a betöltött 16. életév után.

Jeszenői Róbert műszaki igazgató helyettes elmondta, bízik benne, hogy az államilag finanszírozott felnőttoktatás egyre jobban bekerül a köztudatba. Erre nyújt többek között kiváló lehetőséget a DSZC Hild József Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája számára a Szakmák éjszakája megmozdulás is, hogy a felnőttek is megismerhessék a szárazépítő, a kőműves, vagy ács szakmákat testközelből.

Az viszont már biztosan beépült a köztudatba, hogy a Hildben az építőipari ágazat az elsődleges oktatási profil, így nem csoda, ha a Szakmák éjszakája kínálatában is ez áll az első helyen. Az iskola 14 programot kínál ezen a rendezvényen, amelyeken családias hangulatban igyekeznek bemutatni majd különféle képzéseiket, az ács, asztalos, kőműves és hidegburkoló, a festő-mázoló, vagy a magasépítő technikus szakmákban.

De nem csak a szakképzést igyekeznek bemutatni, hanem a diákéletet is, ami a fiatalok számára éppoly fontos lehet, mint a képzés. Mindezt persze nem élőben, plakátokon, videón tudják csak megmutatni sok humorral. Ki lehet majd próbálni az építőipari tervezőprogramot, lehet boltívet építeni, amin később át is lehet sétálni, lehet mozaikot készíteni, és fa lapocskákból tolltartót gyártani, amit aztután haza is lehet vinni.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!